Regeringen vill åter tillåta psalmer vid skolavslutning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra i skollagen så att det i skolavslutningar som hålls i en kyrka åter blir tillåtet att sjunga psalmer om skolledningen så vill.

En präst får vara med och ”utföra vissa konfessionella handlingar, som att läsa Julevangeliet”, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.

Men det ska ännu vara förbjudet att kräva av elever att de ska delta i kollektiv bön eller kollektiv trosbekännelse.

Bakgrunden är Skolverkets riktlinjer för skolavslutningar som togs fram förra året, i vilka det direkt förbjuds att ha religiösa inslag som psalmer och evangelium i skolavslutningarna.

Väckte stark debatt

Skolverkets riktlinjer väckte stark debatt både bland politiker och föräldrar. Till TT sade socialminister Göran Hägglund inför förra julen att ”Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga O Helga natt en gång om året”.

Utbildningsminister Jan Björklund spädde på med att han tröttnat på ”den tramsiga debatten” och tillsatte en utredning för att förtydliga skollagen. Dess promemoria går snart ut på remiss, skriver SvD.

– Jag tycker att vi ska vårda vårt kulturarv. Att fira skolavslutning i skolan har på många håll i Sverige skett i generationer. Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger Björklund till SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.