Rika bor i fattigas lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin och Anna Cederbergs stiftelse, Isaak Hirschs minne, Emmy Setterwalls minne. Så heter några av de stiftelser i Sverige som äger lägenheter som ska hyras ut till fattiga. Men nu visar en granskning att lägenheterna ofta går till rika personer.

Enligt granskningen, som gjorts av Hyresgästföreningens tidning , bor det välbeställda läkare, präster och höga militärer i flera av stiftelsernas lägenheter.

Tidningen har granskat 24 stiftelser i hela landet. Av de över 2.000 hyresgäster som bor i de granskade stiftelsernas lägenheter tjänade 62 procent över 150.000 kronor per år, vilket enligt Skatteverket är gränsen för att räknas som ”behövande”.

”Inte behövande”

Ett exempel är Stiftelsen Isaak Hirsch minne som äger närmare 300 lägenheter i Stockholm. Hyresgästerna i de lägenheterna är till 78 procent ”inte behövande”.

Den som tjänade mest av de boende hos Stiftelsen Isaak Hirsch minne hade en inkomst på över 100.000 kronor i månaden.

Olle Wästberg, som är ordförande i stiftelsen, säger att det är ett dilemma att de som står i kö till lägenheterna ofta är ganska förmögna. De passar inte in på stiftelsens stadgar som säger att lägenheterna ska gå till ”mindre bemedlade personer”.

Svårt hitta fattiga

Enligt Olle Wästberg kan man därför ta hänsyn till behov av gemenskap och trygghet men han medger att det inte riktigt stämmer med donatorns vilja.

-Isaak Hirschs inriktning var ju helt på de ekonomiska behoven. Men svaret är att det inte är alldeles lätt att hitta de personerna, säger han.

I stiftelsens hus finns några så kallade gästlägenheter som står tomma.

Borde inte de vara intressanta för många som söker bostad?

-Det är inte attraktivt med ettor som ligger längst ned och ligger mörkt. Det är en hel del som tackar nej av dem som står i kön, säger Olle Wästberg till SVT.

Enligt Wästberg får stiftelsen inte ”tänka bortom kön”.

-Statuterna är sådana att man ska ställa sig i kön och den vägen komma in, säger han.

Sträng lag

Viljan hos den som grundat en stiftelse ska följas i all framtid. På den punkten är lagen mycket sträng. Den som skänker sin förmögenhet ska veta att ändamålet inte går att ändra hur som helst.

Enligt Kammarkollegiet, som bedömer sådana fall, går det inte att ändra reglerna för en stiftelse bara för att det saknas fattiga i kön.

På Kammarkollegiet anser man att det går att annonsera eller samarbeta med socialtjänsten för att hitta ”de fattiga”.

Det kanske inte är så svårt som det verkar. Som ett exempel skriver Hem & Hyra att det till och med i i fashionabla Oscars församling på Östermalm i Stockholm finns 200 arbetslösa och 400 förtidspensionärer. I församlingen finns det 9.900 personer med en årsinkomst under 160.000 kronor.

-Rimligen finns det några bland dem som skulle uppskatta en hyra på 3.500 kronor för en tvåa.

Örjan Magnusson och Nilofar Saidi

Källa: Hem & Hyra

Se inslag

I Aktuellt i dag, 27 september, kan du se ett längre inslag om rika som bor i lägenheter avsedda för ”behövande”.

Aktuellt sänds i SVT 2 klockan 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.