Riksdagsåret inleds med pompa och ståt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Forum sänder direkt från förstakammarsalen med anledning av riksmötets öppnande.

De kungliga gästerna åker i kortege från slottet och anländer till Riksplan strax före klockan 14 där talmannen möter. Till intågsmusik framförd av en brassensemble går sedan talmannen, de kungliga gästerna, den tillträdande statsministern och övriga gäster tillsammans upp genom stora trapphallen och fortsätter till plenisalen. På talmannens begäran förklarar kung Carl XVI Gustaf riksmötet 2014/15 öppnat.

Ärkebiskopen predikade

Före riksdagens högtidliga öppnande höll ärkebiskop Antjé Jackelén en predikan i Storkyrkan inför de nyvalda riksdagsledamöterna.

Läget efter valet 2014

Predikan hade motsetts med stort intresse eftersom hon sagt att den skulle vara ”provocerande”. Många minns vad som hände vid den predikan som biskopen i Stockholm höll vid riksdagens öppnande för fyra år sedan då de nyvalda sverigedemokratiska riksdagsledamöterna lämnade kyrkan i protest.

Barmhärtige samariten

Temat i Antje Jackeléns predikan var berättelsen i Bibeln om den barmhärtige samariten som hon jämförde med världen av i dag.

– Där ligger han fortfarande, efter alla dessa år! Nej, inte han som på vägen mellan Jerusalem och Jeriko blev överfallen av rövare. Han blev ju omhändertagen av den förhatliga främlingen, som i själva verket är den legendariska barmhärtige samariten.

– Men hans bror, hans syster, hans barn – de ligger fortfarande där, på vägarna i det Heliga landet, på gatorna i Syrien och Irak, i Ukraina, Nigeria, Liberia, i Medelhavets vågor och på så många andra platser i världen, berövade sin värdighet, halvdöda eller döda. Och just nu blir de fler för varje minut som går. Framför våra ögon.

– Vem blir den barmhärtige samariern för de ekosystem som fallit i rövarhänder? Och visst finns det rövarhänder också i maktens korridorer?

Människor på flykt

Ärkebiskopen talade även om människor på flykt. Vi har resurser att hjälpa, menade hon.

– Det finns stora förväntningar på er, kära riksdagsledamöter.

– Vad är viktigare – att bli omvald om fyra år eller att fatta beslut som gör att våra barnbarn och deras barn en gång kan säga om oss ”de tog sitt ansvar”?

– Det är inte de andra som är i diket utan du och jag. Det är inte vi som är världens barmhärtige samarier utan också vi är i behov av den andre, den främmande, den ratade för att bli sant mänskliga. Just samarierna var de främmande, de ratade av sin tid.

Dikesperspektivet

Jackelén återkom flera gånger till  ”dikesperspektivet” och sade att ett sådant är bra för makthavare:

– Det tar bort de falska hierarkierna mellan oss som hjälper och de andra som behöver, vi, subjekten och de objekten, vi och de andra Dikesperspektivet tar fram det sant mänskliga hos oss alla, sade hon.

Kära riksdagsledamöter, det är många som ber för er i dag och framöver. Må Gud under denna mandatperiod välsigna er med många friska perspektiv på ert liv och på er arbete. För er skull, för den andres skull – vem det än är – och för vårt lands skull. Amen, avslutade Antje Jackelén sin predikan.

Ingen valde under hennes predikans gång att lämna kyrkan.

Ingen regeringsföklaring färdig

Programmet i plenisalen innehåller även Kungssången, sång av Peter Jöback, Nationalsången och uttågsmusik. Årets ceremoni blir kortare än normalt då det ännu inte finns någon regeringsförklaring att läsa upp.

Efteråt samlar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson ett antal gäster för samtal. Bland andra statsvetaren Katarina Barrling och de tidigare presscheferna Ulrika Schenström (M) och Dan Svanell (S). Samtliga partiledare förutom Fredrik Reinfeldt kommer också att medverka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet