Kritik mot jakten på papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar inte ställning till om polisen gör rätt eller fel. Det sade justitieminister Beatrice Asks när polisens utlänningskontroller debatterades i riksdagen på fredagen.

– Regeringen är inte någon dömande instans, sade Ask (M).

Under våren uppmärksammades polisens jakt på personer som ska utvisas från Sverige. Många kritiserade polisen för att kontrollera personer som såg utländska ut, i bland annat tunnelbanan, utan att ha några misstankar riktade mot dem.

Ask poängterar att det är viktigt att reglerna följs kring de inre utlänningskontrollerna och att felaktigheter prövas av till exempel Rikspolisstyrelsen som, enligt henne, har fått in 80 anmälningar mot polisens agerande i år.

Kritik mot regeringen

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kritiserade regeringen.

– Jakten på tillståndslösa är inget hastigt uppkommet påfund, jakten är en direkt konsekvens av en iskall och hård flyktingpolitik i Europa och i Sverige. Resultaten har vi sett under våren, sade Christina Höj Larsen (V).

Socialdemokraternas Morgan Johansson ansåg att regeringen har orsakat de kritiserade kontrollerna eftersom den sagt åt polisen att öka avvisningarna. Han tyckte att regeringen i stället bör rikta in sig på arbetsgivare som anställer utsatta personer för småpengar och som får jobba hårt och bo under usla förhållanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.