Klass 1-varning är utfärdad för östra Svealand. Foto: SVT

Fortsatt snöfall väntas – risk för blixthalka

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret som rör sig över mellersta delarna av landet kan ställa till stora problem under de närmaste dagarna.

Under tisdagen utfärdades klass 1-varningar för östra delen av Svealand. Man befarar stora mängder snö under onsdagen och fortsatt även på torsdagen, främst i de östra delarna av Svealand.

Värst utsatta är Närke och Västmanland där det på sina håll fallit upp mot 10-15 centimeter snö.

–Men läget har hittills inte blivit riktigt så allvarlig som vi väntade under gårdagen, säger SVT:s meteorolog Lage Larsson.

Orsaken till det är att den väntade snön på många håll, främst utmed kusten, istället kommit ner som regn. Det innebär att det är mycket blött på vägar och gångbanor, vatten som kan orsaka blixthalka när temperaturen faller under nollgradersstrecket.

Fortsatt snöfall

Under torsdagen väntas fortsatt snöfall utmed upplandskusten upp mot Hälsingland. Enligt Lage Larsson är väderläget just nu svårt att bedöma, men det kan bli så besvärligt att Klass 1-varningen förlängs. Det innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Ovädret drar vidare österut mot Finland, men Lage Larsson vill lägga in en brasklapp.

– Lågtrycket kan vända tillbaka och svänga in över Västerbotten och Norrbotten. I samband med det blir det nordostliga vindar och risken är stor för problem i trafiken under den kommande helgen.

När lågtrycket dragit bort får vi räkna med att vintern kommer på allvar med betydligt lägre temperaturer.

– Det blir ett markant omslag, säger Lage Larsson. Detta efter en ovanligt mild novembermånad och en särdeles regnig höst som helhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.