Foto: Pontus Lundahl/TT

Risk för fortsatt stökigt i jultrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt varning för halka och uppmaning att hålla avstånden.

Halka i norr, översvämningar i väst. En del av E6 avstängd i flera dagar efter ett jordskred. Julhelgen har bitvis bjudit på rejält stökigt väder och svåra förhållanden i trafiken.

Det gällde att sänka hastigheten längs Norrlandskusten under juldagen. Trafikverket varnade för ishalka på vissa vägar både i Västerbotten och Norrbotten, en utveckling som kan fortsätta under de närmaste dagarna när vädret bjuder på plusgrader samtidigt som marken är frusen.

– I och med fortsatt regn finns det risk för halka även framöver, säger meteorolog Linnea Rehn på SMHI.

Även i inlandet fanns stor risk för halka, samtidigt som vinden i fjällområdena gjorde att flera vägar fick stängas av på grund av snö- och isdrivor.

– Det gäller verkligen att inte ha för bråttom och att köra försiktigt, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Klass 2-varning

I Västsverige var det i stället regnet som ställde till det. På flera håll var vägavsnitt helt eller delvis avstängda på grund av översvämningar. SMHI uppgraderade på juldagseftermiddagen till en klass 2-varning för höga flöden i små- och mellanstora vattendrag i vissa områden.

– Det gäller framför allt området kring Viskan, från Borås/Kinna-trakten och ner mot Varberg, men också i vissa delar av norra Bohuslän, säger SMHI:s jourhavande hydrolog Bent Göransson.

I Ucklum norr om Stenungsund rasade ett 150-200 kvadratmeter stort skogsparti ner i en närliggande bäck vid 15.30 på juldagen – och vara bara två meter från att träffa en ladugård, skriver gp.se.

Avstängt flera dagar

Den bit av E6 i Tanums kommun som varit avstängd för södergående trafik efter ett jordskred intill vägen på julafton kommer att vara det i ytterligare några dagar.

– Det har varit geologer där i dag och kollat och gått igenom det. Man kommer att gräva bort de här massorna som ligger på sidan av vägen och räknar med att trafiken öppnas antingen fredag kväll eller lördag morgon, säger Lennart Helsing.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.