Foto: TT

Snöovädret på väg in

Uppdaterad
Publicerad

Det riskerar bli en riktigt snöig tisdag på sina håll. SMHI varnar för stora snömängder och drivbildning i norr.

Snöovädret är nu på väg in över Jämtland, Västernorrland och Västerbottens kustland. Under det närmaste dygnet väntas 10-30 centimeter snö i delar av dessa områden, vilket kan orsaka trafikproblem.

– Det har redan dragit in över södra delen av Jämtland och Västernorrland. Man bör vara försiktig i trafiken, främst i Västerbotten, där det under eftermiddagen drar in i kombination med blåst, vilket kan leda till drivbildning, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

SVT:s meteorolog säger att det är stor risk för snökaos under dagen, och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Håll dig på stora vägar

Snöovädret drabbar framför allt mellersta Norrland i dag, och det väntas bli riktigt besvärligt med drivbildning, framför allt om några timmar.

Trafikverket har hög beredskap

– Jag har varit i kontakt med området och vi är ute med de resurser vi har, säger Pär Gustafsson på Trafikverket.

Trafikanter ska hålla sig till de större vägarna i området, eftersom de är bäst underhållna, säger Gustafsson.

– Vi är redo och följer väderutveckling. Jag tycker att folk kan fundera på om de behöver ge sig ut på vägarna över huvud taget. Måste man göra det gäller det att tänka på att man har rätt däck, anpassar hastigheten och håller avståndet.

Uppemot 30 cm snö

Vid en klass 2-varningen finns det risk att allmänheten drabbas och det kan även bli stora störningar i viktiga samhällsfunktioner, till exempel i trafiken.

– Bor man där varningen gäller bör man vara extra försiktig och ha god tid på sig när man är ute och kör. Och glöm inte varma kläder, för det kan bli riktigt kallt och blåsigt, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Det kan falla uppemot 30 centimeter snö och snön förväntas ligga kvar. I östra Jämtlandsfjällen kan det lokalt komma mer snö, vilket kan vara positivt för skidåkare.

Snö även söderut

Under onsdag och torsdag väntas snö i Götalands inland och även i Svealand.

– Men mycket mindre snö och det är inget som ligger kvar, säger Pia Hultgren.

Längst i söder är det fortfarande ganska varmt med temperaturer på runt 10 grader. Längst i norr sjunker temperaturen på onsdag till mellan – 15 och 20 grader.

SVT kommer att sända live om snöovädret från kl 12.30

Fakta: Vädervarningarna

  • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller tv.
  • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller tv. 
  • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.