SMHI varnar att det kan komma uppemot tre decimeter nysnö på sina håll på lördagen. Foto: TT

Snövädret fortsätter – risk för kaos i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder blötsnö och friska vindar drar in över landet och riskerar att ge stora problem i trafiken. – Ta det lugnt eller stanna hemma, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Det ymniga snövädret som gav orsakade bilolyckor, försenade flyg och stillastående lastbilar i bland annat Västsverige under fredagsmorgonen fortsätter under hela helgen.

– Det är redan väldigt besvärligt väder i söder. Det snöar i östra Skåne och Blekinge på morgonen och det rör sig vidare norrut under dagen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Blötsnö och friska vindar

Ett mindre lågtryck som utvecklas över södra Östersjön förstärker nederbörden, vilket gör att snön som faller är tung och blöt. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela ostkusten från Kalmar län upp till Gävleborgs län – från i kväll och ett dygn framåt.

– Det blir besvärligt vid kusten eftersom vindarna ökar, vilket ger dålig sikt i samband med snöfallet. Det kan komma upp till tio centimeter snö och det blir jobbigt med blötsnö i så stora mängder, säger Deana Bajic.

”Stanna hemma och mys”

Det har redan fallit mellan tio och femton centimeter snö i Småland och i trakterna kring Göteborg och mer väntas under dagen. Det ymniga snöfallet rör sig norrut under kvällen och natten. Längs södra Norrlandskusten väntas det under lördagen falla ett par decimeter snö.

– Det kan bli över en decimeter snö även i östra Svealand med frisk ostlig vind under lördag morgon, säger Deana Bajic.

Vad har du för råd till människor inför helgen?

– Var ute i god tid och ta det lugnt. Eller stanna hemma och mys och åk pulka istället.

Många olyckor

Trafikverket hade på fredagen inga rapporter om allvarliga olyckor men gott om fall där lastbilar fastnat eller människor kört i diket.

– Det är klart att det är besvärligt trafikläge, det är halt och snöigt på vägarna, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

Det finns fjällvägar i norra Norrland som är helt stängda eller där trafiken går långsamt.

– De större vägarna är farbara. Men det är mycket snö, och plogning pågår kontinuerligt. Så det gäller att ta det lugnt där ute, säger Lars Hedström.

Över en meter snö i Norrland

Norra Norrland, där det redan ligger över en meter snö på sina håll, får ännu mer snö på söndag. Dessutom kommer det att blåsa friska och nordliga vindar.

I Luleåområdet påverkas all tågtrafik mellan Luleå och Boden av snöfall på spåren och smärre förseningar väntas. Men man hoppas att ett av de två spåren ska kunna hållas öppet medan snöröjningen pågår. På Malmbanans norska sida har det däremot varit stopp i tågtrafiken under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.