S och MP har enats i gemensam friskolelinje

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om en gemensam linje i friskolekommittén.

Friskoleföretag ska i bolagsordningen skriva in att utbildning ska vara huvudsyftet, ändrade ägandeförhållanden ska anmälas till skolinspektionen för ny tillståndsprövning och offentlighetsprincipen ska även gälla för friskolor.

De två partierna vill också få till en ökad samverkan mellan friskoleföretag och kommuner vid nyetablering av en friskola.

-MP och S har inte alltid dragit jämnt i de här frågorna, oftast har det varit tvärtom. Nu har vi tagit ett stort steg. Vi har ansträngt oss, säger Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan.

”Behövs nationellt ansvar”

Förslaget att friskoleföretag i bolagsordningen ska skriva in att huvudsyftet ska vara utbildning har tidigare drivits av MP. Partiet räknar med att det kommer att leda till att överskott återinvesteras i skolan, men att ett visst utrymme för vinstutdelning finns kvar.

Varken S eller MP vill helt förbjuda vinstutdelningar. Enligt Baylan behövs även tydligare kvalitetsregler för friskolor.

Ingen av partierna vill ge kommunerna veto när det gäller nyetablering av friskolor. De vill öka kommunernas inflytande genom att få till stånd samverkansavtal med friskoleföretagen. I dag är det Skolinspektionen som har sista ordet.

-Det behövs ett nationellt ansvar för att hålla ihop etableringen av friskolorna, säger Baylan.

Vill sätta press på regeringen

Friskolekommittén, där alla partier ingår, ska titta på om det finns samband mellan kvalitetsbrister och vinstuttag i friskolor och i så fall föreslå skärpta regler.

S och MP uppger att de vill få till stånd en bred parlamentarisk överenskommelse för att skapa långsiktiga spelregler för friskolorna. Med sitt gemensamma utspel vill de öka pressen på kommittén att nå resultat och på regeringen att visa korten.

-Vi är oroade över regeringens splittring i frågan. Vi riktar nu en uppmaning till regeringen att se till att det blir något, säger MP:s Mats Pertoft.

Friskolekommittén skulle ha varit klar i november, men har fått förlängd tid fram till första februari.

Pertoft tror att förutsättningarna att nå en bred överenskommelse i kommittén är goda. Baylan bedömer att utbildningsminister Jan Björklund (FP) ligger nära S och MP.

-Björklunds utspel ligger nära det vi säger, men vi måste veta vem som företräder regeringen. Och vi vill veta att regeringen är bunden av kommitténs arbete, säger Baylan, som anser att kommitténs arbete hittills mest varit ”seminarieverksamhet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.