Foto: Scanpix

Rödgrönas förslag ska stoppa skattesänkningen

Uppdaterad
Publicerad

I går klubbades regeringens förslag om höjd brytpunkt för inkomstskatten. I dag lade de rödgröna fram sitt motförslag som väntas få stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringen har i höstbudgeten föreslagit två stora skattesäkningar. Den ena är det så kallade femte jobbskatteavdraget. Den andra är höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

När det gäller brytpunkten har Sverigedemokraterna förklarat sig vara mot en höjning vilket betyder att det finns en majoritet i riksdagen mot förslaget.

Men när de rödgröna skulle stoppa förslaget i kammaren, förlorade man ändå omröstningen eftersom socialdemokraterna Mikael Damberg och Carina Hägg missade omröstningen.

Därför tar man nu ett så kallat utskottsinitiativ.

SD säger sig stödja förslaget

I dag lade de rödgröna partierna fram ett konkret lagförslag i finansutskottet med innebörden att brytpunkten ligger kvar på dagens nivå.

De rödgröna och SD föreslår att sänkningen ska stoppas genom en ändring i inkomstskattelagen.

I stället för att statlig skatt ska betalas på inkomster över 435 900 kronor, som regeringen vill, ska brytpunkten enligt de rödgrönas förslag ligga vid 420 800.

Bråk om formerna

Förslaget lämnades över när finansutskottets sammanträde inleddes. Regeringen har hävdat att detta förfarande strider mot de gällande budgetreglerna.

– Det verkar vara en ny generation unga brushuvuden i Socialdemokraterna som får bestämma den ekonomiska politiken. Budgetreglerna är den fattiges och den arbetslöses bäste vän, de skyddar mot risk för arbetslöshet och högre räntor, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller dock inte med utan tycker det är regeringen som bör hållas ansvarig för den uppkomna situationen. 

– Det är ovanlig åtgärd av en minoritetsregering att lägga fram förslag de inte har majoritet för, säger han.

Han ser inte några överhängande risker för att det här kommer att slå tillbaka mot honom själv, om Socialdemokraterna bildar regering efter nästa val.

– Vi kommer inte att lägga förslag där vi ska låna till skattesänkningar. Och ska man lägga förslag i riksdagen, ska man se till att man har en hygglig chans att få igenom dem, det är rimligt, säger han.

Avgörs tidigast i december

Om förslaget verkligen går igenom visar sig sannolikt först i december när förslaget kan komma upp till omröstning i kammaren.

När finansutskottets betänkande kommer till riksdagen för votering finns det en möjlighet för talmannen att vägra ta upp det, eller för regeringspartierna att yrka på återremiss.

Går talmannen emot, eller det blir återremiss, fördröjs ett avgörande någon vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.