Foto: Scanpix

Så ska rökare få hjälp att sluta inför operationer

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kirurger och narkosläkare kräver nu rökstopp i minst fyra till åtta veckor för patienter som ska opereras.

– Det är ingen tvångsåtgärd utan vi ska hjälpa dem att bli rökfria, säger Peter Friberg, ordförande, Svenska läkaresällskapet.

Rökstoppet halverar risken för komplikationer som infektioner, blodpropp och sårläkningsstörning, skriver Svenska läkaresällskapet och Svenskt kirurgiskt råd i dag på DN Debatt. 10-15 procent av befolkningen är rökare och de drabbas av dubbelt så många komplikationer som ickerökare, menar det stora antalet kirurgiska sällskap som står bakom debattartikeln.

Ingen tvångsåtgärd

Ordförande i läkarsällskapet, Peter Friberg är noga med att betona att det inte handlar om ett förbud utan om att säkerhetsställa patientsäkerhet. Patienterna ska erbjudas rökavvänjning i form av stödsamtal på telefon och möten.

– Det är en investering för både patient och läkare. De allra flesta vill ju sluta. Resten av energin måste komma från vårt håll. Det här är ingen tvångsåtgärd utan det vore oetiskt att inte erbjuda den här hjälpen, säger Peter Friberg.

Rökstoppet ska även gälla under hela läkprocessen, det vill säga ungefär i åtta veckor efter operationen. Patienterna ska följas upp och få eftervård av utbildad personal för professionell rökavvänjning. Och nu måste  mer personal till.

– Vissa landsting och regioner arbetar redan aktivt med detta, men det måste bli lika över hela landet. Nu hoppas vi att politikerna lyssnar på vår stora vetenskapliga evidens och fattar kloka beslut.

Stora kostnadsvinster

Och pengarna då? Läkarna menar att rökstoppet i förlängningen kommer innebära stora kostnadsvinster. Det man vinner i att minska komplikationerna väger starkt upp kostnaderna för rökavvänjningen – både i pengar och hälsa, menar Peter Friberg.

Enligt läkarsällskapet visar studier att majoriteten av rökarna som slutar en månad innan operation är rökfria även ett år efter – och har väsentligt färre komplikationer. Man ser också att de som slutar i samband med en akut operation har goda chanser att fortsätta vara rökfria.

Men vad händer med dem som inte lyckas?

– Alla lyckas ju inte så klart och folk kan nog känna sig utpekade. Vi får aldrig inte operera de som inte klarar att sluta, då skapar vi en andra klassens medborgare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.