Foto: TT

Romson: Toatömning inget prioriterat brott

Uppdaterad
Publicerad

Inför den kommande förbudet mot att dumpa toalettavfall från båtar har många meddelat att de kommer att strunta i lagen. Många båtägare skyller på det dåligt utbyggda tömningssystemet, något som miljöministern har förståelse för. – Det finns fortfarande småbåtshamnar som inte har en sådan här station, och det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Åsa Romson.

Om en månad, första april, blir det olagligt att tömma toalettavfall från fritidsbåtar direkt i sjön. Trots att många båtägare redan har anpassat sina båtar enligt lagen kommer en klar majoritet att fortsätta dumpa avfallet i sjön, enligt en enkät utförd av tidningen Praktiskt båtägande.

”Förståelse för dem som är osäkra”

En av de främsta anledningarna till att folk väljer att strunta i lagen är bristen på platser att tömma avfallet. Miljöminister Åsa Romson (MP) är medveten om problematiken, och förstår inställningen från de svarande.

– Jag tycker att det är bra att så många redan har ställt om. Sedan är jag medveten om att många båtägare fortfarande tycker att det för ont om tömningsplatser i småbåtshamnar och ute i skärgården. Det är under uppbyggnad bland annat med hjälp av stöd från staten och länsstyrelserna, säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

– Jag har förståelse för dem som är osäkra inför den kommande säsongen, men jag hoppas att de blir positivt överraskade när de kommer ut och ser att också deras favoritställen har fått en bättre tömningsanordning.

Stationsbrist ”naturligtvis inte accetabelt”

Båtägare anser också att lagen kommer lite i förtid, och menar att systemet med tömningsstationer inte hunnit byggas ut tillräckligt.

– Jag ser för varje säsong de senaste åren att det blir fler och fler, men självklart kan vi inte vara nöjda innan det finns en tillräckligt utbyggd infrastruktur för att tömma sina toatankar på ett bra sätt. Det finns fortfarande småbåtshamnar som inte har en sådan här station, och det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Åsa Romson.

Verkar normbyggande

– Det jag kan se är att vi får allt större norm och acceptans bland både båtägare och annat kust- och skärgårdsfolk att det är självklart att vi inte ska slänga toalettavfall i våra skärgårdsvikar. Det är inte bra för någon, vare sig de som badar där eller för fiskar eller annat marint liv.

I dag tvingas vissa båtägare göra omvägar på uppemot en halv dag för att hitta en tömningsstation. Väger den miljökostnaden med tanke på bränslet upp miljöaspekten av att inte tömma sitt avfall i sjön?

 – Det är svårt att väga de två sakerna mot varandra. Jag tror att alla ser vinsten av att inte slänga toalettavfall i sjön, när särskilt de som är på sjön är vana vid att fiska och bada i de här vikarna, säger Åsa Romson.

Inget polisen kommer att prioritera

Hur många som faktiskt kommer att bryta mot den kommande lagen blir svårt att säga. Enligt miljöministern finns det ingen konkret handlingsplan för sjöpolisens sida att se till att lagen efterföljs i sommar.

– Jag har än så länge inte fått någon rapport om att det är något som sjöpolisen kommer att prioritera den här första säsongen. Jag tror också att det är viktigt att se att infrastrukturen behöver fortsätta byggas ut, men att lagen också pekar på ett normbildande.

– Jag ser hoppfullt på att det håller på att sätta sig att man tar hand om toalettavfall på ett riktigt sätt och inte slänger ut det i sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.