Ryanair lägger ner 21 avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Lågprisflygbolaget Ryanair lägger ner sin verksamhet i Västerås och minskar kraftigt antalet avgångar från Malmö och Göteborg. Totalt försvinner 21 avgångar till europeiska destinationer.

-Vi hade för avsikt att öka våra aktiviteter i Sverige med 10-12 nya avgångar men beslutet att höja flyg- skatten kullkastade vår planering. Enligt vice vd Michael Cawley kan man inte invänta EU:s skattegranskning.

Ann Charlotte Knaust, tf flygplats- chef i Västerås, kallar neddragningen för en katastrof. – Vi blir av med två av tre avgångar, säger hon.

Tidtabellerna ska läggas

Michael Cawley skylle nedläggningen helt på det svenska beslutet om höjd flygskatt med 94 kronor per passagerare på resor inom Europa.

-Vi kan inte vänta längre. Vi måste lägga fast vintertidtabellerna och kan inte avvakta vilket beslut EU-kommissionen kommer fram till när det gäller de svenska flygskattehöjningarna.

Cawley är starkt kritisk till flygskattehöjningen.

-Vi har inte möjlighet att kompensera en prisökning för våra resenärer med cirka 30 procent som skatten innebär, säger Cawley.

Linjerna London-Malmö och Göteborg-Glasgow reduceras med 50, respektive 40 procent och bolaget räknar med 350.000 färre passagerare, enligt Dagens Industris hemsida.

Riksdagen har godkänt skatten

Den 2 juni i år godkände riksdagen förslaget om flygskatt. I förslaget undantas vissa flygplatser i glesbygden från skatten eftersom dessa anses vara avgörande för kommunens ekonomi.

EU-kommissionen är kritisk eftersom den menar att konkurrensen på marknaden kan snedvridas av undantagen.

Fakta om flygskatten

• Då flygskatten klubbades av riksdagen deklarerade SAS att man inte kommer att sluta flyga på Sturup men styra fler plan till Kastrup. Flynordic kommer inte att öppna sin aviserade Sturup-Arlanda-linje utan stannar på Kastrup. Flyme vill dirigera om all trafik till Kastrup, liksom researrangören Fritidsresor.

• Flygskatten har stött på patrull hos EU-kommissionen som befarar att den snedvrider konkurrensen på svensk flygmarknad. Kommissionen kräver att Sverige till hösten reder ut flera frågetecken kring skatten. Efter det ska den besluta om skatten är förenlig med EU:s regler.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.