Har du ont i ryggen på jobbet? Då kan problemet vara chefen och inte stolen du sitter på. Foto: TT

Ryggont – skyll på chefen

Uppdaterad
Publicerad

Har du ont i ryggen på jobbet? Då kan problemet vara chefen och inte stolen du sitter på. Dåligt stöd från kollegor och överordnade kan bidra till smärtande rygg, visar ny stor rapport.

Den där smärtande ländryggen kan bero på flera saker. Men innan du rättar till stolen eller höjer skrivbordet till stående läge, betänk det här:

Vilket stöd får du i arbetet av chefen och kollegor?

De som får lite eller inget stöd alls kan nämligen utveckla mer ryggbesvär än andra.

Detta enligt den rapport som Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) nu presenterar.

Stor betydelse

– Det verkar ha stor betydelse för hälsan hur man har det psykosocialt, säger Karin Harms-Ringdahl, fysioterapeut och tillika ordförande för projektet.

SBU har dammsugit 30 års forskning tillsammans med experter inom medicin och arbetsvetenskap till rapporten som nu publiceras.

Att manuell hantering som tunga lyft och fysiskt ansträngande arbete bidrar, höjer knappast några ögonbryn. Däremot att arbetssituationen med kollegor och chefer kan vara en avgörande faktor.

– Personer med ett mera pressande arbete och små möjligheter att påverka, utvecklar i högre grad ryggbesvär, vilket är nytt i sig, säger Karin Harms-Ringdahl.

Ska lyssna

Vad ska då landets chefer ta till sig?

– En bra chef är någon som lyssnar och någon som ger dig möjligheter att variera arbetsuppgifter och arbetstid.

– Man har ju varit fokuserad på att ryggproblem har med belastningar att göra men det går att förändra saker i den psykosociala arbetsmiljön.

Undersökningen visar dessutom att kvinnor och män sitter i samma båt när det gäller att utveckla ryggproblem.

– Jag hade nog förväntat mig att kvinnor skulle ha mer besvär än män men det är likadant när det handlar om lika arbetsvillkor, säger Karin Harms-Ringdahl.

Fakta: SBU:s granskning

  • Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har granskat och sammanställer forskning mellan exponering i arbetsmiljön och ryggproblem. Detta genom kritisk granskning av vetenskaplig litteratur.
  • Bland grupperna som utvecklar mer ryggbesvär än andra finns de som arbetar med manuell hantering som lyft eller utsätts för helkroppsvibrationer. Men där finns också de personer som upplever ett pressande arbete eller att arbetssituationen innebär små möjligheter att påverka – i kombination med alltför höga krav.
  • Även personer som arbetar utanför vanlig arbetstid, det vill säga skiftarbete, löper större risk.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.