Rysk körsång som regnbågsprotest

Uppdaterad
Publicerad

Tusen körsångare stämde upp för HBT-personer i Ryssland

På Stockholms Stadion samlades i dag en jättekör på tusen personer som sjöng den ryska nationalsången och höll upp regnbågsflaggor. Alltihop spelades in och ska ingå i en film till stöd för ryska HBT-personer. Genom att samlas på Stockholms stadion, där de olympiska spelen i Sverige en gång ägde rum, vill arrangörerna skicka ett budskap till ryska politiker inför de olympiska spelen i Sotji i Ryssland nästa år.

”Ett kärleksbudskap”

– Jag tror att om vi är många som säger ”vänta nu, ni har tänkt fel” om och om igen, måste budskapet gå fram till slut. En annan viktig funktion är att skicka ett kärleksbudskap till de HBT-personer som bor i Ryssland som är utsatta för den här diskrimineringen, säger Sean Kelly, projektledare och initiativtagare till Live and Let Love, som är namnet på manifestationen.

Körsången som spelades in i dag är finalen på en film där sångare och musiker runtom i hela världen framför den ryska nationalsången.

– Målet är ha premiär ungefär en månad innan OS drar igång. Lite som ett debattinlägg. Om inte Ryssland ändrar sina lagar lär debatten eldas på igen inför OS, säger Sean Kelly.

Hopp att det når Ryssland

Ett par av deltagarna i kören säger så här om varför de ville vara med:

– Det är för att hjälpa till att sprida budskapet om allas lika rättigheter och att kärleken kan aldrig vara farlig, säger Hulda Magnusson.

– Jag tror vi alla behöver stötta varandra, oavsett läggning, och allt det där som alla vet, och det krävs inte så mycket egentligen för att visa lite omtanke om sina nära och kära. Nu framför allt i Ryssland, för det som pågår där är så pinsamt dåligt att jag tror väldigt många mår illa av det, säger Martin Jönsson.

Sean Kelly hoppas att budskapet från Live and let love ska spridas över världen och nå ända fram till politikerna i Ryssland.

– Jag hoppas att de ska höra den här vackra, vackra, vackra sången och se de här vackra människorna som är med här och som är HBT-personer också, och se att det ser ju alldeles vanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.