Rysk maffia hotar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryskspråkiga kriminella grupper är på väg att stärka sitt inflytande i Sverige.

Enligt en ny forskarrapport har två maffialedare nyligen flyttat till Sverige.

-Vi har haft besök från och till från sådana här ledare, men de har aldrig valt att bosätta sig här tidigare. Det betyder någonting, naturligtvis. Det är inte bara vanliga ledare, det här är riktigt grovt kriminella som har en väldigt stark ställning i den kriminella världen, säger Walter Kegö, en av rapportförfattarna och med lång erfarenhet som polischef.

Lurar systemen

Jämfört med i många andra EU-länder är de ryskspråkiga kriminella grupperingarna små i Sverige. Men enligt rapporten från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik kan det förändras.

Walter Kegö varnar för att Sverige kan vara på väg att bli ett viktigare mål.

-Vi ser kanske en början till en hotbild växa fram i Sverige, om vi inte ser upp och bekämpar dem på ett effektivare sätt.

I Sverige fungerar grupperingarna från ex-sovjetiska områden delvis annorlunda än i många andra länder.

Enligt Walter Kegö siktar de in sig på välfärdssystemet och pengarna som går att lura till sig från det.

-De är väldigt intelligenta och duktiga på att utnyttja naiviteten i Sverige, de utnyttjar systemen och ser till att få del av samhällets resurser. De möjligheterna har man inte i många andra länder.

Mer penningtvätt

-Man får till exempel räkna med att de använder det svenska banksystemet till penningtvätt mer och mer, det finns sådana indikationer. Vi är ganska dåliga på att bekämpa just penningtvätt, säger han.

Personal från Rikspolisstyrelsen har intervjuats för rapporten, men rikskriminalen vill inte kommentera uppgifterna i den.

-När det gäller slutsatser och frågor kring grupperingar så ger Rikskriminalpolisen inga som helst kommentarer. För att man ska kunna bedriva effektiv kriminalunderrättelse så måste man hålla mycket för sig själv, säger pressekreteraren Varg Gyllander.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.