Ryska adoptivbarn nu i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryska barn som stått i kö för att adopteras till Sverige har nu fått komma till sina svenska familjer – efter en lång tid av ovisshet och väntan.

I höstas avbröt Ryssland alla påbörjade adoptioner på grund av att Sverige tillåter samkönade äktenskap.

Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att svenska adoptivföräldrar, som i flera fall redan hade träffat barnen och kommit långt i adoptionsprocessen, skulle kunna förenas med barnen i Sverige.

Ryskt adoptionsstopp

Ryssland har tidigare nobbat samtal för en lösning i frågan.

Oklart om fortsatt samarbete

Adoptionscentrum har slutfört de uppmärksammade adoptionerna de senaste dagarna. De flesta av de 13 barn som stod i kö för att adopteras till Sverige har kommit till sina redan utsedda familjer, uppger Adoptionscentrum i ett pressmeddelande.

Hur samarbetet med Ryssland blir i framtiden är oklart. Förmedlingen utesluter inte att fler adoptioner kan bli aktuella, men just nu ligger samarbetet på is. Adoptionscentrum konstaterar samtidigt att det finns många ryska barn på barnhem som är i behov av en familj.

Väntar på avtal

När ryska domstolar rekommenderades att stoppa adoptionsprocesser till länder som tillåter adoptioner till samkönade äkta par framfördes också ett krav om ett bilateralt avtal med Sverige för att adoptionsverksamheten skulle kunna fortsätta. Men något sådant finns inte i dag.

TT: Hur ser möjligheterna ut för framtida Rysslandsadoptioner?

– Det törs jag inte uttala mig om, Ryssland är ett land som är svårt att bedöma. I väntan på ett bilateralt avtal lägger vi vårt arbete på is, säger Jonas Friberg, förbundsordförande hos Adoptionscentrum.

– Det finns väldigt många ryska barn på barnhem och det är inget hem för något barn. Det viktiga är att barnen får växa upp hos en familj, oavsett om den finns i Sverige, Ryssland eller något annat land, fortsätter han.

Exakt vad som ledde till framgång i samtalen med Ryssland vill inte Friberg kommentera.

– Alla inblandade har varit engagerade och jobbat hårt för att få igenom de här processerna. För familjerna måste det ha varit fruktansvärt att veta att det finns ett barn som man hör ihop med, utan att veta hur processen ska sluta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet