Foto: Scanpix

Ny försvarsrapport: Ryssland oroar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen i Ryssland oroar Försvarsberedningen i en ny rapport. Och det är en ovanlig politisk allians som drivit på för att få med den beskrivningen.

Försvarsberedningens diskussioner är nu inne i sitt slutskede och enligt vad Sveriges Television erfar så finns det nu en samsyn kring att beskriva utvecklingen i Ryssland som oroande.

Det är kombinationen av ett alltmer auktoritärt styre och moderniserade väpnade styrkor som står i fokus.

Fortfarande återstår diskussioner och skrivningar ändras, men det står klart att det finns ett ovanligt samarbete i beredningen.

Det är Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som gemensamt bildat allians för att markera utvecklingen i Ryssland.

”Militära förmågan har ökat”

Framförallt Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har delvis stått för ett annat perspektiv. Detta är också tydligt i den del av rapporten som beredningen slutdiskuterade fram till klockan 23 i går kväll.

Man betonar att ”Rysslands konventionella militära förmåga ökar från en mycket låg nivå” och Östersjöområdet beskrivs som en stabil och lugn region.

Rapportens slutsatser är centrala för den svenska försvarspolitiken. De ligger till grund för det nya inriktningsbeslut som ska gälla försvaret efter 2015.

I nästa fas kommer Försvarsberedningen att presentera en rapport som mer diskuterar följderna för det svenska försvaret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.