S: ”80.000 förlorade jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Stigande arbetslöshet, sjunkande kunskapsresultat i skolan och växande klyftor var de tre angreppspunkterna i socialdemokraternas rapport om den borgerliga regeringens arbete.

Rapporten som presenterades i Almedalen av Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, handlade till stor del om alliansens arbete mot arbetslösheten.

– När regeringen tillträdde var tiden man är arbetslös i genomsnitt 25 veckor. Det har i dag stigit till 35 veckor och det finns alltså inte bara fler arbetslösa utan man är också arbetslös längre tid i dag än när regeringen tillträdde.

Almedalen 2013

Mikael Damberg pekade också på siffror som visar att antalet långtidsarbetslösa nästan har tredubblats under regeringens tid vid makten.

”Förnedrande återvändsgränd”

– Från 24.000 personer till 70.000 personer. Och tittar man på regeringens aktiva åtgärder för långtidsarbetslösa så ser vi att det som har ökat är Fas 3, vilket vi ser som en återvändsgränd med vissa förnedrande inslag, som inte leder till särskilt många jobb.

Damberg pekar också på en större ”missmatch” mellan lediga jobb och antalet arbetslösa.

– När vi låtit Riksdagens utredningstjänst titta på vad det här innebär för antalet jobb har de kommit fram till att det handlar om ungefär 80.000 förlorade jobb. Det här är en allvarlig kritik av hur regeringen skött sin arbetsmarknadspolitik och utbildningspolitik. Det är 80.000 jobb som är ”basicly gone”, sade Mikael Damberg. 

Kritik mot alliansens skolpolitik

Mikael Damberg talade om att andelen elever som går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet har ökat under regeringens tid vid makten.

–Den är i dag 12,5 procent vilket är mycket ur ett svenskt perspektiv.

När det handlar om kunskapsmål ser man att svenska elevers kunskaper i mattematik har sjunkit.

– Men det som varit dramatiskt på senare år och som har chockat många i Skolsverige är läsförståelsen där vi tappat från en internationell tätposition och tappar man i läsförståelse så kommer man tappa i andra ämnen också, sa Mikael Damberg.

Ökande klyftor

Också när det handlar om regeringens satsningar på jämlikhet menar Socialdemokraterna att utvecklingen varit negativ.

– Det kanske var lite av hybris från statsminister 2010 när han sa att nu skulle han göra världens minsta klyftor mindre. Vi förstod inte hur han skulle få ihop det där med de förslag han sedan presenterade.

Damberg pekade bland annat på den OECD-rapport som nyligen publicerades som visar att Sverige är det av de granskade 34 länderna där klyftorna ökar snabbast.  

– Klyftorna ökade redan från 1995, alltså under Socialdemokraterna, men det sticker iväg under de borgerliga regeringsåren vilket inte är så konstigt. Ser man på de människor med lägst inkomster i Sverige ser man att de har inte fått det lite bättre utan de har fått det sämre under de borgerliga åren.

Se hela presskonferensen i videon högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet