Foto: TT

S vill skapa 30.000 utbildningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30.000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. Förslaget presenterades vid en presskonferens idag.

Av de platserna öronmärks 10.000 för arbetslösa under 25 år som inte har fullständig gymnasieexamen. 10.000 går till vuxenutbildning för arbetslösa och lika många platser till personer som vill komplettera sin gymnasieutbildning eller läsa in en högre yrkesutbildning.

Socialdemokraterna föreslog även i sin budgetmotion i höstas fler platser, 12.000, i yrkesvux och i komvux, samt 6.000 platser i yrkeshögskolan. Enligt S innebär dagens förslag en utökad satsning med 900 miljoner kronor.

Val 2014

Reinfeldt inte imponerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte imponerad av S-förslaget; han ser presskonferens efter presskonferens om ”platser i stället för jobbpolitik”.

– Vi försöker prata om vad som ger reguljär, kvarvarande sysselsättning och det kräver ofta betydande insatser. Mot det ställs platspolitik som innebär att man finansierar platser hos olika utbildningsanordnare, som inte är reguljär sysselsättning, och så säger man att det är samma men billigare. Men det är det inte, säger statsministern till TT vid ett besök på Luleå tekniska universitet.

På TT:s fråga om utbildning inte är en förutsättning för reguljär sysselsättning säger han att möjligheter redan finns; det finns ett utbildningssystem som står öppet för människor som vill fylla kunskapsluckor.

Så de här 30.000 platserna finns redan?

– Vi har ju meddelat att vi bygger ut antalet högskoleplatser när det gäller vård och lärare, till exempel. Det är klart att det ska finnas öppna utbildningsalternativ. Men pratar vi jobb eller utbildningspolitik?

Reinfeldt hänvisar också till att regeringen har satsat på yrkesvux och yrkeshögskolor.

Saknas minst 1.300 lärare

Lärarförbundet bedömer att förslaget inte går att genomföra redan nästan år på grund av dagens lärarbrist.

– Det kommer att saknas minst 1.300 lärare. Var ska de lärarna komma ifrån? undrar ordförande Eva-Lis Sirén.

De lärare som behöver anställas ska både vara yrkeserfarna och ha lärarkompetens.

– Det är en väldigt svårrekryterad yrkesgrupp. Vi har redan stor brist där, säger Sirén.

Om det inte finns resurser att satsa på både nya platser och fler lärare, måste man ta itu med lärarbristen först, anser facket, som i grunden ändå gillar förslaget.

– Den här satsningen är bra för den vill ta itu med misslyckandet med gymnasieskolans yrkesprogram, som eleverna väljer bort, säger Sirén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet