Foto: Scanpix.

Löfvens löfte till unga

Uppdaterad
Publicerad

I sin skuggbudget lovar Socialdemokraterna att nästan 5 miljarder kronor ska satsas för att unga inte ska behöva vara arbetslösa.

Socialdemokraterna föreslår i sin skuggbudget 4,8 miljarder nästa år till förslag som gör att ingen under 25 års ålder ska behöva gå arbetslös i mer än sex månader. Unga ska erbjudas 35 000 platser i utbildning eller arbete, enligt ett pressmeddelande.

”Vi föreslår ett batteri av åtgärder som sammantaget innebär att alla unga under 25 år som är arbetslösa anvisas antingen arbete eller utbildning”, heter det i pressmeddelandet.

Skuggbudgetar

–Ingen ung kille eller tjej ska behöva gå arbetslös mer än sex månader. De är ett tydligt socialdemokratiskt besked, sade S-ledaren Stefan Löfven vid en presskonferens.

Ta bort halverad arbetsgivaravgift

Han pekade på att arbetsmarknadens parter på flera områden redan har avtal om yrkesintroduktionsjobb och han hävdar att det finns ett stort intresse i näringslivet för sådana åtgärder. Därför ska staten gå in med medel som stimulans redan 2013, föreslår Löfven.

–Det finns ingen anledning att som regeringen vänta till 2014, sade Löfven.

Han lovade också att insatser för unga kommer att göras redan från första arbetslösa dagen med S-politik.

S vill samtidigt avskaffa halveringen av arbetsgivaravgifterna för alla unga under 26 år. Partiet hävdar att det är en ineffektiv åtgärd om man vill hjälpa unga arbetslösa.

–Reformen är dyr och ineffektiv och regeringen tycks vara oförmögen att tänka nytt, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Satsar på utbildning i bristyrken

Omkring 5 000 av de 35 000 platser som S-förslaget antas räcka till ska vara platser i utbildningar för bristyrken, i utbyggd yrkesutbildning och platser på högskolan, för unga som vill komma ur långvarig arbetslöshet.

Förslagen är helt nödvändiga om man, enligt S, vill komma åt det de kallar rekryteringsgapet. Gapet består i att det finns en mängd lediga jobb utan nog med passande sökande eftersom de arbetslösa inte har den utbildning som krävs för just de jobben.

Samtliga de arbetslösa unga som inte har fullgjort gymnasiet ska ges en möjlighet att göra det, genom så kallade utbildningskontrakt. Det innebär att de måste fullfölja för att få ersättning.

Av de 4,8 miljarder som S beräknar att hela paketet ska kosta går 1,2 miljarder, en fjärdedel, till utbildningskontrakten.

Den tredje delen i satsningen består i yrkesintroduktionsjobb, där unga får kombinera jobb och utbildning i kommun och landsting eller näringslivet, med stöd från samhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet