S: Därför tvingades Omar Mustafa avgå

Uppdaterad
Publicerad

Nu förklarar Stockholms arbetarekommun varför Omar Mustafa tvingades avgå.

– Vi på Stockholms arbetarekommun tvingas konstatera att Omar Mustafa inte är beredd att ta tillräckligt tydligt avstånd från metoden att bjuda in personer med extrema åsikter. Vi tvingades ta det här fulla ansvaret för att ta det här svåra samtalet med Omar där vi förklarade att det här inte går längre,  säger Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun, till SVT Nyheter.

I ett debattinlägg som publicerats i Aftonbladet skriver ordförande i Stockholms arbetarekommun, Veronica Palm och Olle Burell att de kände till att Omar Mustafa inom ramen för sitt arbete i den muslimska rörelsen har medverkat till att bjuda in personer med ”förkastliga åsikter”.

Kritiken mot Omar Mustafa

När den interna valberedningen konfronterade Omar Mustafa fick de intrycket att han insett att det inte fick upprepas. Han valdes då till Socialdemokraternas partistyrelse av årsmötet.

Men när han sedan än en gång inbjudit medverkande med förkastliga åsikter blev han uppmanad att avgå, skriver Palm och Burell i sitt brev.

”Skadade partiet”

”Tyvärr avvisade Omar kraven på att tillräckligt tydligt ta avstånd från den policy kring inbjudningar som hade gett upphov till anklagelser om antisemitism och homofobi. Hans ovilja på denna punkt ledde till att allt fler ifrågasatte honom”, skriver Palm och Burell.

”Vi såg då ingen annan anledning än att be honom avgå från partistyrelsen”, skriver de.

Stockholms arbetarekommun ansåg då att Omars trovärdighet var så ifrågasatt att det inte bara skadade honom utan hela partiet ”på ett allvarligt sätt”.

”Vi konstaterar självkritiskt att vi i samband med årsmötet 2012 skulle varit ännu tydligare med att Omar inte skulle kunna förena ledande uppdrag i partiet med att fortsätta metoden att bjuda in även personer med förkastliga åsikter”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet