Andreas Norlén, moderaterna sitter i Konstitutionsutskottet, Maud Olofsson, tidigare näringsminister och socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Magdalena Andersson. Socialdemokraterna vill använda bestraffning som metod om man som minister undviker att komma till utfrågningar i Konstitutionsutskottet. Moderaterna tycker att S tar i för mycket. Foto: TT

S-förslag: ”Inga nya uppdrag för KU-nobbare”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare statsråd som vägrar komma till Konstitutionsutskottet bör bestraffas genom att inte komma på fråga för statliga utnämningar. Det anser Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas krav kommer efter debatten om Maud Olofssons uteblivande från KU vid granskningen av Nuon-affären.

Att tidigare näringsministern och vice statsministern Maud Olofsson (C) vägrade komma till KU för att låta sig höras om Vattenfalls kritiserade köp av Nuon väckte kritik – som förstärktes ytterligare efter ett mycket uppmärksammat framträdande i Aktuellt.

”Lex Nuon behövs”

Konstitutionsutskottet kom överens om att utreda frågan om exministrar som vägrar komma till utskottet, men Socialdemokraterna vill redan nu att regeringens utnämningsmakt ska användas som ett vapen och en bestraffning.

– Här behövs en lex Nuon, så statsråd och före detta statsråd som kallas till KU måste komma dit, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Varför kan man inte invänta en utredning innan man sätter ned foten?

– Jag tycker det här brådskande. Om man vägrar komma ska man i alla fall inte belönas med statliga uppdrag.

Kritik från M

Magdalena Anderssons utspel får kritik av Andreas Norlén (M) som sitter i Konstitutionsutskottet.

– Det är viktigt att komma till KU och därför har vi enigt tillsatt en utredning. Jag förstår faktiskt inte varför Magdalena Andersson blandar sig i den här frågan, säger Norlén till SVT.

Maud Olofsson sitter i dag i styrelsen för statliga LKAB, och det är utnämningar som den som enligt Magdalena Andersson kommer att stoppas vid ett maktskifte.

Så inga nya uppdrag för Maud Olofsson?

– Hon är välkommen till KU såklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.