Peter Hultqvist, Socialdemokraternas talesperson i försvarsfrågor samt ordförande för Försvarsutskottet. Foto: TT

S kräver höjda försvarsanslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver i försvarsberedningen högre försvarsanslag, men regeringen har hittills sagt nej.

– Vi har varit öppna och seriösa med att vi vill komma överens. Den viljan kvarstår, säger Peter Hultqvist (S).

Försvarsberedningen ska på torsdag presentera sin rapport om framtidens försvar. Frågan är om det kan bli den breda överenskommelse som traditionellt eftersträvas om försvarspolitiken.

– Vi anser att det regeringen vill satsa är för lite för de närmaste åren. Vi har obalanser både när det gäller materiel och personal som är rätt så stora, säger Hultqvist.

Budgetförhandlingar

För tre veckor sedan presenterade de fyra regeringspartierna en egen uppgörelse om mer pengar till försvaret och vilka vapensystem de vill satsa på.

Många bedömare höjde på ögonbrynen och menade att regeringen kört över försvarsberedningen. Oppositionen tolkade utspelet som ett försök att få bort fokus på den borgerliga oenigheten om försvaret och i stället flytta fokus till den rödgröna splittringen. Enligt Hultqvist har regeringspartiernas utspel gjort att försvarsberedningens arbete nu liknar budgetförhandlingar.

Höjda anslag

S kan stödja många av de materiel- och förbandssatsningar regeringen vill göra, men de vill ha högre försvarsanslag än regeringen 2015-2018. År 2018 vill S ha höjt anslagen med två miljarder medan regeringen det året ligger på 1,1 miljarder. Extrapengarna vill S lägga på både förbands- och övningsverksamhet, samt materielsatsningar. Enligt Hultqvist finns finansiering till de höjda anslagen i partiets ekonomiska politik.

Prestigeförlust

Finansdepartementet har dock, genom försvarsberedningens moderata ordförande Cecilia Widegren, krävt att S lägger fram specifika finansieringsförslag. Bland dem finns besparingar i de så kallade 3:12 reglerna för fåmansbolag, höjd fastighetsskatt för vattenkraft och minskad avdragsrätt för dubbel bosättning. De S-förslagen har dock hittills inte accepterats från regeringssidan.

– Alliansens avsikt är att nå en bred om försvars- och säkerhetspolitiken, säger Cecilia Widegren som är säker att en överenskommelse nås i tid.

– Nu håller vi på att balansera med utgifter och resurser. Och något motförslag med ansvarsfull finansiering har jag ännu inte fått presenterat för mig.

Oro hos MP

Samtidigt finns en oro hos Miljöpartiet (MP) för att S ska göra upp enbart med Alliansen om försvarsbudgeten. Det skulle innebära att MP får svårt att påverka försvarspolitiken även om det skulle bli en rödgrön regering efter valet.

Försvarsberedningens ambition var först att bli klar redan till onsdagen och en presskonferens var utlyst. Men ytterligare en dags förhandlingar behövdes. Officiellt uppgavs dock att inbjudan till presskonferensen av misstag fått fel datum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.