(S) ska driva tredelad föräldraförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer att driva kravet på en tredelad föräldraförsäkring i valrörelsen nästa år. En kompromiss i den kontroversiella frågan uppnåddes på lördagseftermiddagen. Beslut ska fattas på söndagen.

På partikongressen 2005 var föräldraförsäkringen en av de stora stridsfrågorna. Partiet var då nära att införa en tydligare uppdelning av föräldraförsäkringen, men efter ett hårt ingripande av dåvarande partiledaren Göran Persson avslogs kraven av partikongressen.

Den nuvarande partiledningen med Mona Sahlin i spetsen har tidigt aviserat att man vill se en tredelning av föräldraförsäkringen. En tredjedel ska vara knuten till var och en av vårdnadshavarna medan den tredje delen ska kunna utnyttjas fritt. I de politiska riktlinjerna hade partistyrelsen skrivit in detta samt att man vill påbörja reformen genom att införa ytterligare en pappamånad i föräldraförsäkringen. På kongressen har dock funnits en stark kritik mot att partistyrelsen inte velat slå fast att reformeringen av föräldraförsäkringen ska ske under nästa mandatperiod. Ett sådant beslut ville partiledningen undvika och för att blidka kritikerna skrevs istället in en mening i riktlinjerna om ”att ytterligare månader knyts till respektive vårdnadshavare”. Kompromissförslaget ska behandlas på söndagen.

Krav avslogs

Apoteksfrågan var en av de frågor som togs upp av S-kongressen på lördagen. Kritiken var omfattande mot att den borgerliga regeringen avskaffar apoteksmonopolet och säljer många apotek till privata företag. Kraven på att återinföra apoteksmonopolet avslogs dock av kongressen.

-Apoteksmonopolet har fungerat väldigt bra, men hinner det på allvar avskaffas så går det inte att vandra baklänges, sa socialdemokraternas talesperson Ylva Johansson som menade att det inte går att lösa in de apotek som privatiserats. Det skulle vara slöseri med skattemedel, ansåg hon.

Beslutet blev i stället att en rödgrön regering ska ändra apoteksreglerna för att se till att läkemedelshanteringen blir effektiv och säker samt att det blir en god tillgänglighet i hela landet.

Välfärdsdebatten på lördagen blev förhållandevis lugn eftersom den kontroversiella vinstfrågan i princip hade avgjorts redan under friskoledebatten på fredagen.

Välfärd – inte vinst

De flesta verkade nöjda med den kompromisslinje mellan privat och offentligt som tagits fram. I riktlinjerna framhålls valfrihet och behovet av olika utförare samtidigt som det understryks att det är lika viktigt att utveckla de offentligt drivna verksamheterna.

Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till vinstuttag, slog kongressen fast. Detta ska ske genom hårdare reglering av kvalitetskrav och skärpta etableringskrav. Samtidigt avvisas kravet på förbud mot vinstuttag.

Kongressen avvisade också att människor med privata försäkringar ska kunna köpa sig förtur inom vårdinrättningar som får del av skattemedel.

Kongressen beslutade vidare att offentlighetsprincipens regler om meddelarskydd även ska gälla privata företag inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.

Fick draghjälp

Ett bakslag för partiledningen kunde dock konstateras. Kongressen slog fast att arbetsgivarinträdet i sjukförsäkringen ska ses över, ett krav som bland annat har drivits av förre LO-ordföranden Stig Malm.

Mona Sahlin fick också draghjälp av två f.d. partiledare på lördagen. Både Ingvar Carlsson och Göran Persson höll tal inför kongressen och applåderades kraftigt.

I morgon avslutas partikongressen och då väntas både miljöpartiets båda språkrör och vänsterpartiets ledare komma till kongressen i Älvsjö.

Mats Knutson

inrikespolitisk kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.