S vill ha fler högskoleplatser

Uppdaterad
Publicerad

Universitet, högskola och yrkesskola får del av satsningar i Socialdemokraternas budgetmotion. Utbildningsministern är kritisk.

Socialdemokraterna vill satsa på 16.000 fler utbildningsplatser än regeringen i sin kommande budgetmotion. Av de platserna ska 10.000 gå till universitet och högskola och 6.000 till yrkeshögskolan. Satsningen beräknas kosta 1,5 miljarder kronor.

Enligt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är satsningen viktig eftersom efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar.

– Vi vet att ungdomen vill studera. Vi har ett ökat söktryck och vi har en hög arbetslöshet, säger han.

Stefan Löfven hävdar att satsningarna från regeringen inte räcker.

– De har ju dragit ned 16.000 platser och vill fortsätta att dra ned med ytterligare 10.000 platser, säger han till SVT.

– Det är helt fel väg att gå. Sverige måste höja sin utbildningsambition för att hänga med i den globala konkurrensen.

Stefan Löfven säger också finansieringen av den socialdemokratiska satsningen finns i det reformutrymme som partiet har i budgetmotionen.

”Det är helt fel tänkt”

Inte oväntat är utbildningsminister Jan Björklund kritisk till S-förslaget.

– Vi har nu 430.000 studenter på våra universitet. Om några år kommer 60 procent av varje årskull av 19-åringer att kunna få plats på högskolan, säger utbildningsministern.

– Vi är på väg mot fullständiga rekordnivåer på universiteten.

Jan Björklund vill i stället bygga ut lärlings- och yrkesutbildningar.

– Det är helt fel tänkt att alla ska bli akademiker, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.