Foto: SVT

S vill ha hårdare krav på apoteken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att staten ska få större kontroll över den avreglerade apoteksmarknaden. Bland annat vill de att kunder som inte får sin medicin inom 24 timmar ska få den hemlevererad. Blir det en s-ledd regeringen ska också statliga Apoteket AB få en särställning.

Om socialdemokraterna får bilda regering efter valet så vill de införa flera nya regler för apoteksmarknaden. 

Det handlar om att öka kraven på de privata aktörerna, till exempel genom höjda kompetenskrav, striktare subventionsregler och obligatoriska lagersystem. Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, menar att det också handlar om rätt till hemleverans om varan inte levererats inom 24 timmar.

– Vi menar att alla apotek som inte levererar läkemedlet inom 24 timmar borde bli tvungna att leverera det hem till kunden. Vi tycker att det rimligt att sätta patienten/kunden i fokus, säger Lena Hallengren.

Svenska Apoteksföreningen anser däremot att det är en åtgärd som riktas mot fel aktör.

– De tar sikte mot fel led i läkemedelskjedjan. Apoteken har väldigt små möjligheter att påverka 24-timmarsregeln eftersom det inte är vi som kör leveranserna från lager till apotek. Det är läkemedelsindustrin som bestämmer hur leveranser och transporter till apotek ska se ut, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg hos Svenska Apoteksföreningen.

Apoteket AB får särställning

Det var för några år sedan som apoteksmarknaden öppnades för privata företag. Sedan dess har antalet apotek blivit fler, enligt Svenska Apoteksföreningen har antalet ökat med 40 procent sedan 2009. Men samtidigt har kunder fått vänta längre än ett dygn innan de fått sin receptbelagda medicin, något som inte är tillåtet enligt den så kallade 24-timmarsregeln. 

Nu vill Socialdemokraterna alltså strama upp marknaden. De vill också att statliga Apoteket AB får en särställning på marknaden.  

– Vi ska ha Apoteket AB som en trovärdig aktör som man alltid kan uppleva ger oberoende råd, säger Lena Hallengren

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.