Anita och Sten-Magnus Jonasson. Foto: Aftonbladet

Såg sitt utbrända hus på tv – kritiserar TV4

Uppdaterad
Publicerad

Alla vill veta vad som händer – men till vilket pris för de drabbade? För högt, tycker Sten-Magnus Jonasson, som förlorade sitt torp i den stora skogsbranden.

Sten-Magnus Jonasson och hustrun Anita Jonasson flydde hals över huvud från sitt torp när branden närmade sig. De nerbrunna resterna av huset fick de för första gången se – i tv.

– Det blev en chock för oss. Så får det inte gå till, säger Sten-Magnus Jonasson.

Skogsbranden i Västmanland

Efter att ha sett inslaget på TV4 Nyheterna kontaktade han redaktionen, som ville ha en intervju med paret.

– De lovade att vi skulle få se fler bilder om vi ställde upp på intervju, säger Sten-Magnus Jonasson.

”Inte rätt väg”

Så paret ställde upp. Men strax före intervjun skulle äga rum ringde reportern och sa att han inte kunde visa fler bilder. De skulle däremot få prata med fotografen – en hemvärnsman som jobbat i området – för att försäkra sig om att det var just deras torp.

Samma kväll sändes intervjun med Sten-Magnus Jonasson och Anita Jonasson i TV4, men utan fokus på kritiken om att de för första gången fått se sitt nerbrunna hus i ett tv-inslag.

– För en redaktion är det säkert vilken bild som helst. Men för oss blev det väldigt dramatiskt. Det är inte rätt väg att gå, säger Sten-Magnus Jonasson.

Patrik Oksanen, redaktör på TV4, försvarar inslaget han var ansvarig för. Det som sändes första kvällen.

– Skogsbranden är en otroligt stor katastrof och alla publiceringar blir en kamp mellan två motpoler: allmänhetens intresse och hänsyn till de drabbade. I det här läget valde vi att publicera, för vi ville visa förödelsen.

Kritiserade flygbilder

Patrik Oksanen menar att det inte kan vara mediernas uppgift att ta reda på vem huset tillhör innan man publicerar.

– Det faller på sin egen orimlighet, säger han. Tänk dig en brand i ett höghus. Såklart måste man berätta att det brinner utan att först ta reda på om alla lägenhetsinnehavare vet om att deras hem håller på att brinna upp.

Även TV4 Nyheternas ansvarige utgivare Anders Oxelström försvarar publiceringen.

– Med tanke på det stora allmänintresset som fanns kring skogsbranden så valde vi att publicera bilderna, och jag står bakom den publiceringen. Men vi visade inte allt som fanns att visa, utan gjorde vissa avvägningar vad det gäller den omgivande miljön.

Andra medier gjort samma sak

Flera medier har också publicerat flygbilder över branden och nedbrunna hus, något som krisledningen kritiserar.

– Vi fick inte en chans att prata med dem som drabbats av nedbrunna hem innan medierna gick ut med bilderna, säger krissamordnare Johan Ahlström.

Han pratade själv med en uppriven husägare som slagit upp Svenska Dagbladet och sett sitt nedbrunna hus på flygbilden. Johan Ahlström understryker att det enligt forskningen är ett stort trauma när hemmet brinner ner. Nästan i dignitet med att förlora en anhörig.

– Jag tror inte medierna tänker på det när man publicerar bilder utan att ta reda på om de drabbade är informerade, säger Johan Ahlström.

Läsarnas ögon på plats

Lena Karvik, tf chef för nyhetsredaktionen på Svenska Dagbladet, tycker att publiceringen av flygfotona var motiverad.

– Det stora allmänintresset vid en sådan här nationell kris motiverade att vi visade till exempel flygbilder över området, säger hon. Vi ville visa hur omfattande branden var och hur nära den hade gått. Det är naturligtivis alltid en avvägning, men jag tycker vi landade bra i de bildval vi gjorde.

På Tidningarnas Telegrambyrå, som tagit fotona, är bildchefen Mats Schagerström självkritisk.

– Vi borde skrivit i en instruktion till våra kunder – tidningar över hela landet – och poängterat att vi inte visste om de drabbade hade fått information om sina nerbrunna hem, säger han.

Ingen rutin på skogsbrand

Att medierna inte har rutin på att rapportera från stora skogsbränder gör det svårare, tror Mats Schagerström.

– Det var den största skogsbranden i modern i historia i Sverige. Vi har bra rutin på att hantera bilder från rättegångar och bilolyckor, men det här var helt nytt för oss.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, menar att oavsett katastrof eller olycka måste man alltid vara extra försiktig när det finns människor som är drabbade.

– Vi var noga med att inte publicera några bilder på nerbrunna hus eller förstörd egendom om vi inte kände till att ägarna var informerade. Ett exempel på detta var när vi hade tillgång till bilder tagna från helikopter och då bara valde bilder som visade skog, säger Ulf Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet