Foto: TT

Så får smekningen bäst effekt

Uppdaterad
Publicerad

Lagom snabb och lagom varm. Den perfekta smekningen är nu vetenskapligt definierad.

Den optimala hastigheten för en smekning är ungefär fem centimeter i sekunden.

– Man ska stryka ganska lätt och långsamt över huden. Du ska inte ha för kalla eller varma händer heller, utan de ska ha samma temperatur som mottagarens hud, säger Helena Backlund Wasling, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hon har tillsammans med sina kollegor studerat de små fininställda nervfibrer i huden som reagerar på mänsklig beröring.

Tjuvlyssnar med nålstick

Genom att sticka in små nålar i armen på sina försökspersoner har de kunnat ”tjuvlyssna” på de signaler som går genom nerverna när huden utsätts för beröring.

Den senaste upptäckten är att fibrerna, förutom rätt hastighet, också kräver rätt temperatur. En hudtempererad smekning ger bästa möjliga effekt för att väcka känslor av trygghet och välbehag hos mottagaren.

– Det tolkar vi som att de är speciellt kalibrerade för hud mot hud-kontakt människor emellan, säger Helena Backlund Wasling.

Forskarnas slutsats är att just den här delen av nervsystemet spelar en viktig roll för att skapa en känsla av samhörighet, till exempel mellan föräldrar och barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.