Foto: TT

Så får du en klimatsmart jul

Uppdaterad
Publicerad

Att tänka på de tre b:na kan vara nyckeln till en klimatsmart jul. Biffen, bilen och bostaden är de värsta klimatbovarna i julfirandet. Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen ger sina bästa tips till en miljövänligare jul.

Under julen reser vi som mest. Många ska hem till nära och kära på andra platser i landet för att fira jul. Som nummer ett på vad man ska tänka på för en mer klimatsmart jul, tycker Svante Axelsson att man ska ta tåget.

– Tänk på mysiga resemönster. Nu verkar det än så länge vara en mild vinter så man kan lita på tåget också.

Många förknippar julen starkt med mat och skapar ett dignande julbord. Där kan man tänka både på att maten ska vara ekologisk och gärna minska på köttet, som är väldigt dåligt för klimatet.

– Tänk kött som en krydda och ha mer grönt på tallriken. Det är bra för både tarmarna och klimatet, säger Svante Axelsson.

Satsa på riktig gran istället för plast

I julemörkret vill man också ha ljus – i julgranen och i trädgården eller på balkongen. Bra att tänka på är att ha LED-lampor överallt som är smarta och energisnåla. En vanlig svensk julgran är också mycket mer miljövänlig än en plastgran som trots att man kan använda den flera år har en större miljöpåverkan. Räknar man in produktion, transporter och mängder giftiga kemikalier så är den mycket värre för miljön.

Svante Axelsson ser att allt fler blir medvetna om klimatet.

– Många som får en chans att göra något bra för miljön gör det. Det kan man se på hur bra vi är på att sopsortera, cykelboomen och vi äter mer grönt. Allt fler av de som har råd köper också elbilar, säger han.

I år beräknar Handelns utredningsinstitut att svenskarna kommer spendera 68 miljarder på julklappar i år. En tanke Axelsson vill förmedla är att tänka platta paket – värdecheckar, pengar eller kanske pengar till välgörenhet till människor som lider av klimatnöden. Hans bästa tips är att inte tänka så mycket på moralpanik utan snarare på lust – exempelvis hur skönt det är att slippa ratten och läsa en god bok på tåget i stället.

– Se på klimattipsen som välfärdshöjare i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.