Ur Jakobs stege från 1988. Foto: SVT

Så fick Orup sitt namn

Uppdaterad
Publicerad

Orup gästade i SVT:s morgonsoffa för att tala om sin krogshow. Men det blev en del frågor om hans artistnamn också.

Orup intervjuades i SVT:s Gomorron på torsdagen för att berätta om sin nya krogshow – Viva la pop – som går upp i höst. Det blev en del prat om gamla hits och ett par sköna klipp från 80-talet.

– En krogshow känns inte som någon större skillnad jämfört med en vanlig konsert, förutom att folk kanske sitter ned. Men ska jag vara ärlig tänker jag inte låta dem sitta ned sådär jättemycket, säger Orup och skrattar.

Historisk resa

Showen kommer att bli en slags historisk resa bakåt till 80-talet med avstamp i monsterhiten ”Jag blir hellre jagad av vargar” och framåt.

– Man kan se det som en sammanfattning av det material jag gett ut själv. Inte sådant jag gjort i samarbete med andra. Och det blir heller inte hela resan tillbaka till 80-talet,  inte ända till Ubangi*. Det kommer att bli låtar från 1987 och framåt, kan man säga.

1988 var Orup inbjuden till det legendariska underhållningsprogrammet ”Jakobs stege”, med Jakob Dahlin som programledare, tillsammans med dåtida storheter som pudelrockarna Europe och artisten Agnetha Fältskog.

Då ställdes frågan för första gången var namnet Orup kommer ifrån.

– Varför kallar du dig inte (Claes) Elfsberg eller (Ingela) Agardh? Varför just (Lars) Orup? frågar Jakob Dahlin (samtliga var kända programledare på den tiden red. anm.).

– Det var en vän som kallade mig för det när jag var liten – för att vara elak. Det var väl ett roligt namn, svarar Orup.

Ljög under lång tid

I dag, 2014, får Orup återigen frågan, hur var det där med namnet egentligen?

Orup svarar än en gång att det var någon gång i tio-tolv års åldern som hans kompisar började kalla honom för det av någon anledning som han nu har glömt.

– Det hade givetvis någonting att göra med en nyhetsuppläsare som var oerhört stor på den tiden och som hette Lars Orup. Han var Mr Nyhetsuppläsare då. Det var inte som i dag när det finns 30 olika. Det fanns bara han, liksom. Men jag vet faktiskt inte varför det blev Orup. Under ganska lång tid ljög jag och hittade på olika förklaringar men så slutade jag med det.

– Jag är ledsen, men nu säger vi det en gång för alla: Jag har ingen aning.

Det är faktiskt ingen som kallat honom vid hans rätta namn (Thomas Eriksson) på många år, berättar Orup.

– Kanske min syster ibland. Men min minsta, som är 2,5, brukar säga ”pappa Orup”.

* Ubangi var ett svenskt popband med vissa new wave-influenser vars framträdande medlemmar var Orup och Cia Berg, även hon programledare på den tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.