Foto: TT

Så gör du med fallfrukten

Publicerad

Nu fyller den våra gräsmattor och husägare som inte ser upp kan få en onykter älg på halsen. Men det finns sätt att ta hand om fallfrukten.

Varje höst går hundratusentals ton fallfrukt till spillo, främst äpplen, samtidigt som vi köper frukt som fraktats över världshav.

– Sverige skulle kunna vara självförsörjande på äpplen åtta månader om året, men i stället slänger vi fallfrukten och köper äpplen, säger Björn Bernhardson.

Ge bort frukt

Han är med och driver Äkta Vara, där privatpersoner gratis kan ge bort frukt via en fruktförmedling sedan två år tillbaka. I år ligger redan 138 aktiva annonser uppe på sajten.

– Det har varit en bra utveckling, men detta är bara en droppe i havet. Majoriteten av all fallfrukt används aldrig, säger Björn Bernhardson.

Sajten driver också en Facebook-sida där personer som vill ha frukt kan gå ut och efterfråga den.

Gör biogas

För den som sitter på en ruttnande guldgruva och inte skänker till fruktsugna har ett annat alternativ öppnat sig de senaste åren: Biogas. Bland annat i en anläggning i Borås omvandlas frukt genom rötning till biogas som driver bussar och bilar.

– Varje år gör vi biogas av frukt motsvarande drivmedel för fyra biogasbilar i ett år, säger Fredrik Seger, miljöstrateg på Borås Energi & Miljö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.