Hundar står för de flesta fallen där människor blivit bitna, men katters bett är farligare. Foto: TT

Så kan din katt skada dig

Uppdaterad
Publicerad

Kelstunden med katten eller promenaden med hunden kan sluta på akuten om man har otur. Varje dag söker folk vård för skador de fått av sina husdjur.

Bland de djurbitna som kom in på Karolinska sjukhusets akutklinik i Solna förra året var hundar skyldiga i två tredjedelar av fallen. Hundbett ger ofta vävnadsskador som ser mycket värre ut än kattbett. Men det är kattbett som verkligen kan bli farliga, dels för att de bär på bakterien pasteurella multocida, dels på grund av de sylvassa hörntänderna.

– Tanden går ner som en sticka i huden, och när den dras ut hamnar hudlager omlott och stänger in bakterierna, säger Bengt Ljungberg, docent vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Lund.

– Har man otur kan man få en infektion som svullnar upp på bara några timmar.

Händerna känsliga

Infektionsrisken är störst i händerna. Skadorna där uppstår oftast när kattägare klappar sin katt och råkar röra den på något sätt den inte gillar.

– Den allmänna erfarenheten är att det kan vara den snälla katten man haft i tolv år som plötsligt hugger till, säger Bengt Ljungberg, själv kattägare.

Kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman-Holmström råder kattägare att helt enkelt vara uppmärksamma på sina katter.

– Katter bits inte utan anledning. Titta den i ögonen och se om den ser vänligt inställd ut.

Alla bits

Även mindre husdjur som kaniner och marsvin kan bitas och rivas rejält. Det kan göra ont och bli infekterat, men smågnagare har en beskedligare bakterieflora än katter och hundar.

– Blir man biten av ett mindre djur kan man börja med att tvätta av såret och vänta och se. Svullnar det upp ska man söka vård, säger Bengt Ljungberg.

Även lek och promenader kan sluta illa. Bland kunderna hos försäkringsbolaget If hade flera trillat och skadat sig när de lekt med sina djur. Det är också vanligt med handledsskador efter att en hund oförutsett ryckt häftigt i kopplet.

Hund- och kattbett

* Händer och armar är oftast utsatta för bett från hundar och katter. Bett i huvudet och ansiktet är vanligast på små barn.

* Hundbett medför oftast vävnadsskador, medan kattbett ger punktionsskador.

* Både hundar och katter bär på bakterien pasteurella multocida. Det vanligaste är att den sprids via bett, men den kan också finnas på kattens klor. Infektionen utvecklas på bara några timmar. Den medför ingen feber, men kraftig svullnad och kräver antibiotika, eller i värsta fall kirurgiska ingrepp.

* Även streptokocker och stafylokocker kan infektera djurbett, men de tar flera dagar på sig att utveckla infektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.