Foto: TT

Så kan lunchlådan maxas i mikron

Publicerad

Mikron surrar. Magen kurrar. För att optimera värmningen av gårdagens middag handlar det om att tänka på upplägget.

”Pling” – lunchpizzan med tomat och skinka är klar. Eller nja, tomaten är brännhet och brödet ljummet.

Olika råvaror har olika så kallade dielektriska egenskaper.

– Livsmedlets dielektriska egenskaper avgör hur lätt det är att ta upp mikrovågsenergi och hur lätt det är att omvandla den till värme, säger Birgitta Raaholt, forskare inom mikrovågsteknik på Institutet för livsmedel och bioteknik (Sik).

Fyllningen leder värme

Detta styrs bland annat av vattenmängden och salthalten i ett livsmedel. I exemplet med pizzan har brödet dålig värmeledningsförmåga.

Fyllningen, som innehåller mer vatten, leder värme bättre.

– Det är därför man lättare bränner sig på fyllningen och inte på brödet, säger Birgitta Raaholt.

Så gör du

Tid och effekt är viktiga saker att hålla koll på för att skapa de bästa förutsättningarna för matlagning, uppvärmning och tining i mikro.

För att optimera värmningen av lunchlådan, till exempel köttbullar med mos, handlar det om att bryta det klassiska upplägget:

– Jag skulle till exempel kunna lägga moset som en krans längst ut, köttbullarna i en inre krans och grönsakerna i mitten. Det kanske ser konstigt ut, men maten skulle bli jämnare värmd, säger Birgitta Raaholt.

Fakta: Så värms maten i mikron

  • Till skillnad från i en ugn volymsvärmer mikron maten. Värmen tränger in snabbare i maten än i en vanlig ugn.
  • Vattnet i maten och även upplösta salter i maten, bidrar till värmningen.
  • När mat värms i en mikro försöker vattenmolekylerna i maten röra sig i samma takt som mikrovågsfälten. Det skapar värme.

Källa: Sik (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.