”Pling” – lunchpizzan med tomat och skinka är klar. Eller nja, tomaten är brännhet och brödet ljummet.
Olika råvaror har olika så kallade dielektriska egenskaper.
– Livsmedlets dielektriska egenskaper avgör hur lätt det är att ta upp mikrovågsenergi och hur lätt det är att omvandla den till värme, säger Birgitta Raaholt, forskare inom mikrovågsteknik på Institutet för livsmedel och bioteknik (Sik).
Fyllningen leder värme
Detta styrs bland annat av vattenmängden och salthalten i ett livsmedel. I exemplet med pizzan har brödet dålig värmeledningsförmåga.
Fyllningen, som innehåller mer vatten, leder värme bättre.
– Det är därför man lättare bränner sig på fyllningen och inte på brödet, säger Birgitta Raaholt.
Så gör du
Tid och effekt är viktiga saker att hålla koll på för att skapa de bästa förutsättningarna för matlagning, uppvärmning och tining i mikro.
För att optimera värmningen av lunchlådan, till exempel köttbullar med mos, handlar det om att bryta det klassiska upplägget:
– Jag skulle till exempel kunna lägga moset som en krans längst ut, köttbullarna i en inre krans och grönsakerna i mitten. Det kanske ser konstigt ut, men maten skulle bli jämnare värmd, säger Birgitta Raaholt.