Så lätt kan din mobil tas över av hackers

Uppdaterad
Publicerad

Utan rätt skydd är din dator, surfplatta eller smarta telefon en öppen bok i de publika wifi-nätverken. Med några få knapptryck kan den som vill se alla hemsidor du tittar på, läsa dina mejl och bläddra bland dina bilder.

Numera finns de nästan överallt, de trådlösa nätverken. På allmänna platser, i gallerior, på restauranger, caféer och tågstationer. Men att koppla upp en dator, surfplatta eller telefon mot offentliga nätverk är inte riskfritt.

– Egentligen allt du gör, alla mail du läser, alla klick du gör kan man i princip läsa av. Sedan finns det vissa tjänster som har kryptering påslagen och då blir det svårare, säger Per Hellqvist, säkerhetskonsult på Symantec.

Krypterade tjänster som till exempel banktjänster är vanligtvis säkra. Men, mycket av det som finns i en oskyddad dator eller mobil är ett relativt enkelt byte för den som vill ta sig in.

Det finns en mängd program som kan användas för attacker. Program som ofta är gratis, lätta att använda och helt lagliga att äga.

Tar mindre än tio sekunder

Genom att använda två datorer i samma nätverk så visar säkerhetskonsulten Sergio Molero hur snabbt ett angrepp faktiskt kan gå.

– På den ena datorn är en användare inloggad och tittar på sina meddelanden. Samtidigt övervakar användaren vid den andra datorn allt som sker i nätverket. Och genom en enkel knapptryckning tar angriparen över den andra personens konto och kan läsa alla meddelanden. Det här sker på mindre än tio sekunder, säger Sergio Molero. 

Byt lösenord

Hur ska man då agera för att undvika att blotta mail, bilder och annan personlig information när man befinner sig i ett offentligt nätverk.

Per Hellqvist har ett antal förslag.

– På en laptop, särskilt om det är en företags-laptop, så finns det möjligheter att installera skyddsprogram. Men när det gäller mobiltelefoner och surfplattor så skickas det allt som oftast rakt ut i luften. Så fundera på om du verkligen måste koppla upp dig, och om du gör det kan det vara bra att byta lösenord när du kommer hem. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.