Foto: TT

Så må du leva uti hundrade år

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna blir allt äldre. Och fördelarna är många. – Du blir klokare och det är spännande att följa samhällsutvecklingen. Är du frisk kan du jobba längre, säger professor Mai-Lis Hellénius.

Vi har det generellt bättre och blir allt friskare – därför lever vi också längre. Förra året fanns 1 879 hundraplussare i Sverige. En höjdpunkt med den aktningsvärda åldern är att andra människor måste ta hänsyn till en, berättar 107-åriga Alice Östlund i Trollhättan.

– De får anpassa sig. Jag är ju urgammal och ser ingenting, hör dåligt och kan inte gå utan stöd. Men det gör ingenting, hjärnan fungerar något så när. Det är inte tråkigt att vara 107, säger hon.

Så lever du längre

Receptet för att öka chanserna till ett långt liv klingar välbekant: hälsosam mat, motion och måttligt med alkohol. Generna spelar så klart roll, men de kan överlistas av goda vanor, enligt livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius.

– Även den som är född med en ökad benägenhet för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller som har lättare att gå upp i vikt kan genom en hälsosammare livsstil radera ut den risken och vinner lika mycket som den som inte bär på generna, säger hon.

Alice Östlund håller med.

– Man ska hålla i gång och äta ordentligt på bestämda tider. Då klarar man mycket.

Tänk på det här så lever du längre

* Gammaldags medelhavsmat är bra om du vill hålla dig frisk. Mycket grönsaker, baljväxter, varierat protein. Lite mejerifetter.

* Bara genom att öka vardagsmotionen kan du vinna många år. Den som är fysisk aktiv är också friskare högre upp i åren.

* Att sluta röka kan innebära många plusår.

* Måttliga mängder alkohol är vad som gäller.

* Stress och sömnbrist är starka ohälsofaktorer.

Källa: Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.