Foto: Privat/TT

Så minskar du risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Stroke har blivit allt vanligare bland unga. Men hur minskar man risken att drabbas? – Ha koll på ditt blodtryck, säger Andreas Terent, professor i strokemedicin.

Känner du dig orolig för att drabbas av en stroke? Om så är fallet bör du tänka över hur du lever ditt liv. Den allra viktigaste faktorn som ökar risken att drabbas är högt blodtryck.

– Man bör skaffa sig kontroll över sitt blodtryck och inte nöja sig med att det är nästan normalt. Om man är frisk kan man ha upp till 140/90, men den som är kärlsjuk eller har diabetes bör inte överstiga 130/80 i blodtryck, säger Andreas Terent som arbetar på strokeenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

”Förändra sådant du har makt över”

Det finns statistiska samband mellan stroke och mental ohälsa, liksom mellan stroke och tumörsjukdomar. Förmaksflimmer är också en stor riskfaktor. Men både förmaksflimmer och högt blodtryck kan orsakas av stress och depression. Enligt Andreas Terent bör man därför fundera på om man kan förändra sådant i sin livsstil som man har makt över.

– En social och ekonomisk utsatthet som skapar stress och andra hälsoproblem kan vara svårt att påverka. Men nyttig mat är till exempel inte dyrare än onyttig. Det kanske man kan påverka, säger Andreas Terent.

Undvik rökning och alkohol

För att minska risken att drabbas av en stroke bör man också undvika rökning och alkohol. Kaffe kan också inverka negativt genom att det påverkar stresshormoner i kroppen, vilket kan ge förmaksflimmer och högt blodtryck.

– Om man är orolig bör man söka sig till sin husläkare och ta sitt blodtryck. Om värdet är förhöjt bör man se över sin stressnivå och göra livsstilsförändringar och sedan göra ett nytt prov tre månader senare. Jag rekommenderar också att skriva upp resultaten i en bok så att man kan gå tillbaka och titta, säger Andreas Terent.

Om man inte själv lyckas få sitt blodtryck under kontroll finns mediciner att ta till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.