Foto: TT. Montage: SVT.

Experter: Så blir du piggare i februari

Uppdaterad
Publicerad

Vabruari, feberuari, eller oxveckorna. Vi är inne i en grå, trött och sjukdomsfylld period just nu. Men experterna tipsar om vad du ska göra för att få tillbaka energin.

Det är många veckor kvar tills ledigheten i påsk och mörkret gör oss trötta, konstaterar psykologen och psykoterapeuten Christina Hermanrud. Vi behöver mer ljus nu på vintern och Hermanrud föreslår promenader mitt på dagen och att umgås med andra.

– Man ska försöka undvika att isolera sig, att inte sitta inne och deppa ner sig i negativa tankar.

Hon tipsar också om att göra aktiviteter där man tränar andningen, till exempel yoga eller qigong.

– Andningen är viktig. När man mår dåligt andas man mindre, därför kan det vara bra att öva på sin egen andning.

”Ät tre färger om dagen”

Du kan också äta dig piggare. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, tipsar om att färgrik mat som bär och frukter ger energi. Hon rekommenderar tre olika färger om dagen, exempelvis blåbär, rött äpple och grön kiwi, och att man byter till andra kulörer nästa dag.

– Färgerna innehåller antioxidanter, och de höjer vår beredskap och vår energinivå, man kan inte vara glad om man är trött.

Hon vill även slå ett slag för komplexa livsmedel som bladgrönsaker, lax, nötter och mörk choklad. Att de är komplexa innebär att de innehåller många ämnen så som fibrer, vanliga vitaminer och magnesium, ämnen som inte är raffinerade. De går då långsammare genom kroppen och hinner framkalla så kallade ”gladhormoner” som finns i tarmen.

80/20-regeln

Vitt mjöl och socker ska man vara försiktig med, enligt Erlanson-Albertsson. De går för fort genom systemet för att framkalla hormonerna som gör oss glada. Men det är viktigt att unna sig också, framhåller hon. Själv brukar hon följa en 80/20-regel.

– Jag tänker på vad jag äter till 80 procent, men resten slappnar jag av låter mig bli bjuden på annat.

Oxvecka

Oxveckor brukar man kalla arbetsveckorna efter en längre ledighet under en helg, till exempel jul.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.