Foto: TT

Så räddar du växterna på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Hittar du ingen blomstervakt till sommarens semesterresa? Lugn. Här är tipsen som ser till att dina krukväxter inte ger dig ett slokörat välkomnande.

Att hitta en blomstervakt mitt i sommaren är inte enkelt. Men enligt Jennie Edling, informatör vid trädgårdsbutikskedjan Blomsterlandet, finns många andra sätt att hålla växterna vid liv.

– Först ska man flytta in dem i skuggan. Då hålls fukten kvar och avdunstningen blir mindre, säger hon.

Krukans storlek har betydelse för hur länge en växt klarar sig på egen hand.

– Ju större kruka desto större jordmängd vilket naturligtvis binder mer vatten, säger Jennie Edling.

Specialknep

Men ingen blomma klarar sig helt utan vatten. Därför finns specialknep att ta till.

– En semestervattnare är en bra hjälp. Det är en bit plastinklädd bomullstråd som för vatten till växten, säger hon.

Ena änden av tråden läggs i vatten, den andra i krukan.

Självvattnande krukor

Ett annat trick är att fylla en petflaska och köra ner öppningen i jorden. Växten suger då själv upp vatten i lämplig takt. Och så finns det självvattnande krukor med inbyggda vattenmagasin att köpa.

– Men ingen växt klarar av att man åker bort i flera veckor. Allra bäst är ändå om någon kan titta till dem, säger Jennie Edling.

Fakta: Prydnadsväxter i Sverige

Den svenska marknaden för så kallade prydnadsväxter omsätter omkring 4,5 miljarder kronor. De populäraste krukväxterna i pengar räknat är julblommor som julstjärna, amaryllis, narcisser och hyacint. Andra populära krukväxter är pelargoner, penséer och begonior.

Drygt hälften av alla prydnadsväxter är importerade. Nederländerna dominerar, mycket på grund av tulpaner som vi 2012 importerade för omkring 300 miljoner kronor.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.