Så ska våldsextrema sajter bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och elever måste få lära sig mer om medier för att hindra våldsextremistiska sajter att nå ut till unga. Det slås fast i en rapport från Statens medieråd som i dag lämnades till demokratiminister Birgitta Ohlsson.

Sju öppet våldsbejakande högerextrema webbsajter har drygt 144.000 enskilda besökare varje dag. Det går att jämföra med att de åtta riksdagspartiernas sajter tillsammans har cirka 19.000 besökare varje dag.

Alltså har de högerextrema sajterna 7,5 gånger så många besökare som alla riksdagspartierna tillsammans.

Dessa sju sajter har tillsammans med två våldsbejakande vänsterextrema sajter och en jihadistisk sajt kartlagts av Statens medieråd på uppdrag av demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

De vänsterextrema sajterna har tillsammans 3.620 unika besökare per dag och den jihadistiska sajten besöks av 90 personer per dag, visar kartläggningen.

Ungdomar ska utbildas

Forskarna bakom rapporten föreslår nu flera åtgärder för hur ungdomar ska stärkas i medie- och informationskunnighet för att kunna tolka och analysera dessa budskap som förs fram från de våldsextrema sajterna. Man menar att kampanjer från staten kan vara både verkningslösa och kontraproduktiva. I stället vill man satsa på att ungdomarna själva ska få verktyg att kunna bortse från radikala budskap.

– De ska själva kunna genomskåda, kritiskt värdera dessa sajter, säger Ulf Dalquist, forskningsledare för Statens medieråd vid en presskonferens på Rosenbad i dag.

Forskarna föreslår bland annat att en nationell koordinator utses som ska samverka mellan de tio statliga myndigheter som i dag arbetar med någon form av medie- och informationskunnighet utöver universiteten.

Man vill också att det ska vara obligatorisk utbildning i ämnet på lärarutbildningen och att alla lärare ska få stödmaterial framtaget att använda i undervisningen.

– I dag arbetar Skolverket med att ta fram stödmaterial till lärare men bara för årskurs sex, vi vill att alla årskurser ska få det, säger Ulf Dalquist.

Ett nationellt akademiskt resurscentrum för medie- och informationskunnighet som utvecklar undervisningen bör också inrättas vid de olika universiteten i landet, menar forskarna.

Avsätter pengar

Demokratiminister Birgitta Ohlsson pekar på att 2,2 miljoner redan har avsatts till att ta fram informationsmaterial till lärare och elever men kan inte säga om mer pengar kan satsas. Hon vill inte heller i nuläget uttala sig om de övriga åtgärderna som forskarna föreslår kan bli verklighet.

Men hon trycker på vikten av att ungdomarna skyddas mot våldsamma budskap.

– Kritiskt tänkande skyddar mot antidemokratiska budskap. Målet måste vara att alla ungdomar bör bara vaccinerade mot den världsbild som våldsbejakande extremistgrupper förmedlar, säger Birgitta Ohlsson.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.