Foto: TT

Så slipper du julbråket

Uppdaterad
Publicerad

Snart byts det mörka novemberregnet ut mot jobbjulfester, glöggmingel och rusning efter julklappar. Men hur river man av december utan julbråk? Här är expertisens bästa tips.

Julfest med jobbet:

– Man håller sig nykter, det är det viktigaste så man inte säger något som man senare ångrar. Det är svårare bland arbetskamrater och chefer än om man är bland kompisar, därför är det bra om man är rimligt nykter, säger Magdalena Ribbing, DN:s folkvettsexpert.

– Den bästa gästen tänker mer på andra än på sig själv, alltså att du går dit i syfte att roa andra. Det tjänar inget till att vara gnällig eller att ta upp jobbproblem. En julfest på jobbet hålls i uppmuntrande syfte, så ta med dig ett glatt humör, säger Mats Danielsson, vett- och etikettexpert.

Så står du ut med släkten:

En mycket vanlig fråga i dessa tider, enligt Ribbing.

– Måste man fira jul med familjen fast man inte riktigt vill? Nej, säger jag, det kan ingen tvinga dig till. Men man bör veta vad man gör om man säger nej. Det kan innebära att man klipper av de sista trådarna till den människan, och vill man det? Det får man överväga noga. Kanske kan man stå ut i två timmar och komma över på en lunch eller något sådant, säger hon och fortsätter:

– Det andra man kan göra är att man säger att jag tar en timeout från allt julfirande i år. Det är inte så ovänligt att säga det och är en förståelig grej.

Eftersom julen är så symbolladdad för människor så det blir något stort när man säger tvärnej, enligt henne.

– Det är skillnad om man jämför med midsommar eller påsk.

Slippa stressa:

Mats Danielsson tipsar om att försöka få ner stressnivån. Du behöver inte åka runt till alla, dela upp julen i stället och inse att du inte kan vara överallt samtidigt.

– Det sade vi till våra barn, stanna på ett ställe. Och vill man nu träffa alla, bjud hem dem i stället.

Tolerans, tålamod och överseende bör prägla julen, enligt honom.

Julklappar och presenter:

En annan aktuell fråga just nu är presentgivande. Kanske vill man inte ha några presenter, tycker det är pinsamt att få eller så råder det funderingar vilka man borde köpa presenter till.

– Presenter är frivilliga och ges för att glädja någon. Det är inte ett krav som motsvarar en beställning, utan det handlar om att glädja mottagaren. Man gör så gott man kan för att göra en annan människa glad.

Danielsson tycker att barnen ska få stå i centrum just vad gäller julklappar.

– De vuxna kan kanske spela ett julklappsspel, köp ett eller ett par paket för 50 kronor och så spelar man ett spel och delar ut dem. Hitta enkla kanske annorlunda lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.