Foto: SVT

Så töms ditt konto med kapat bank-id

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsbrister i bankernas e-legitimation, bank-id, gör att bedragare kan tömma ditt bankkonto. Ett avtal mellan bankerna gör dessutom att det inte går att skydda sig, skriver Dagens industri.

Bedrägerierna går till så att någon öppnar ett bankkonto med hjälp av en falsk, fysisk legitimation. Därefter kan personen beställa ett nytt bank-id. Sedan är det enkelt för bedragaren att logga in på den drabbade personens bankkonto och flytta över pengar till andra konton. I värsta fall kan kontot tömmas helt.

– Vi har haft ett fåtal kunder som har drabbats på så sätt, men det har inte varit ett större problem för SBAB eller våra kunder, säger bolagets säkerhetschef Fredrik Ohlsson till Di.

I dagsläget är det omöjligt för kunderna att skydda sig mot sådana här bedrägerier. Ett avtal mellan bankerna gör det nämligen omöjligt att blockera användandet av bank-id, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.