Foto: TT

Så trivs skidorna bäst på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

I stora delar av landet är det nu dags att ställa undan skidorna för säsongen, men hur förvarar du dem bäst under sommarhalvåret?

– Det viktigaste att göra när du känner att det är färdigåkt för säsongen är att göra rent skidorna innan du ställer in dem, säger Per-Åke ”Perra” Yttergård, nationell chef på Svenska Skidförbundet.

Oavsett om du kör alpin-, längd- eller en annan typ av skidor rekommenderar Yttergård att kontrollera skidans glidyta, det så kallade belaget, lite extra noga. Har du vallat dina skidor nyligen kan där ha fastnat smuts.

– Mitt bästa tips för att få bort smuts och grus är att lägga på ett mjukt paraffin, ett slags vax, som du sedan sicklar av medan det fortfarande är varmt. Smutsen lyfts ur belaget med hjälp av paraffinet, säger Yttergård.

Att sickla skidan innebär att man använder en sickel, som är ett slags handverktyg, och med den skrapas paraffinet bort.

– Slutligen kan du lägga på ett billigt paraffin under sommaren som du låter sitta kvar som ett skydd. Det hindrar belaget från att oxidera och skyddar mot smuts.

– Sedan är det bara att ställa in dem i garaget eller förrådet, där trivs de fint om det inte är för varmt eller kallt, säger Per-Åke Yttergård.

Skidan, en historisk brädbit

Skidor: Brädliknande föremål som spänns fast under fötterna vid färd på snö.

Det äldsta svenska fyndet, som samtidigt är världens äldsta, härstammar från omkring 3200 före Kristus.

Upptäckten gjordes i den lilla byn Kalvträsk i Västerbotten. Den specifika skidan var av den så kallade ”arktiska typen”, en skida som saknade fotställ och hade vertikala hål för bindningsremmarna.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.