Foto: TT

Så undviker du höstförkylningen

Publicerad

Känner du dig extra utvilad efter den fina sommaren? Kanske kan det hjälpa i kampen mot höstförkylningarna. Men grundrådet kvarstår – tvätta händerna!

Vädret har inte så stor betydelse när det gäller hur många som blir förkylda. Torr luft vintertid kan visserligen göra att smitta lättare sprids inomhus, men många soliga sommardagar leder inte per automatik till en friskare höst.

– Men har en fin sommar gjort att du skött dig, sovit bra och ätit bra, så blir du mer motståndskraftig. Immunförsvaret påverkas positivt om man är utvilad, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare vid Västerbottens läns landsting.

Att människor träffas igen efter sommaren – på skolor, förskolor och arbetsplatser – gör att förkylningar nu börjar spridas. Och det är nästan omöjligt att skydda sig helt, särskilt för barnfamiljer. Små barn får omkring 6-8 förkylningar per år.

Kan man göra något för att slippa bli sjuk?

– Det är klart att det är bra att äta hälsosamt, få i sig tillräckligt med vitaminer, och att stressa mindre. Men i slutändan är det virusdosen som avgör. Du blir helt enkelt sjuk om du får i dig smittan, säger Therese Thunberg, och upprepar därför alla läkares eviga råd:

– Tvätta alltid händerna noggrant innan du äter och efter att du har varit på toaletten.

Så undviker du att smitta sprids

  • Ta inte folk i hand.
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra, särskilt om du nyser eller hostar.
  • Nys i armvecket, inte i handen.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk. Kasta dem i en plastpåse som går att stänga.

Källa: 1177 Vårdguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.