Så undviker du inbrott i jul

Uppdaterad
Publicerad

Informera din granne, använd en timer och lås in dina värdesaker i ett bankfack. Före detta inbrottstjuven Sven Lönn vet hur man håller tjuven borta under julen.

Jul och semestertider innebär att många reser bort och lämnar sitt hem obevakat. Ett perfekt tillfälle för inbrottstjuven att slå till – men det finns flera knep att ta till för att undvika en påhälsning av tjuven.

– Prata med din granne om du ska iväg en längre tid. Se till att hon eller han tömmer posten och tänder lampor. Sätt även in en timer för belysning och radio. Det allra enklaste är att låsa in dina värdesaker i ett bankfack, säger före detta inrottstjuven Sven Lönn.

Larm inte tillräckligt

Sven började sin kriminella bana genom att stjäla mopeder i 14-årsåldern. Under flera år därefter ägnade han sig främst åt bostadsinbrott.

Enligt honom ökar risken för inbrott markant om bostaden ligger avlägset och om det tydligt märks att ingen varit hemma under en längre tid. Och inbrottslarm är dessvärre ingen försäkring för att hålla tjuven borta.

– Jag blev inte rädd för att det satt en lapp där det stod att det fanns ett larm. När larmet har gått har man ändå någonstans mellan sju och tio minuter på sig att komma in och göra det man ska göra, säger Sven.

”Försummade allting”

I dag jobbar Sven för KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Det har gått fem år sedan han gjorde sitt senaste inbrott.

– Jag har gjort nästan tio år effektiv tid på flera anstalter i Sverige. Någonstans ville jag inte hålla på längre. Jag försummade allting som var värt att leva för, säger Sven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.