Sahlin gör upp räkningen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Socialdemokraterna väljer valberedare som ska vaska fram Mona Sahlins efterträdare ska hon själv göra upp räkningen i ett tal.

Etthundratjugo ombud från hela landet deltar i partiets förtroenderåd i riksdagens andrakammarsal i dag. Mona Sahlin, som nyligen meddelade att hon avgår till våren, har utlovat ett ”linjetal”. Det är sådana tal som partiledare och ministrar brukar hålla när de tillträder, men Sahlin vänder på steken.

Tar upp styrkor och svagheter

-Jag kommer att ta upp vad jag anser att vi behöver göra i framtiden, vilka styrkor vi har och vad jag anser att vi misslyckats med, sade Sahlin inför förtroenderådet.

Ombuden ska också välja valberedning. Ett färdigt förslag finns, men det kan bli viss diskussion om förslaget eftersom ungdomsförbundet, Broderskapsrörelsen och kvinnoförbundet har sagt sig vara missnöjda med att de inte har fått in de representanter de ville se i valberedningen.

Elva personer i valberedningen

Förslaget är att den elva personer stora valberedningen ska ha Berit Andnor som ordförande. Andnor lämnade riksdagen i och med valet. Hon var senast ordförande i konstitutionsutskottet och har också varit statsråd.

Valberedningens uppgift blir framför allt att hitta en efterträdare till Mona Sahlin så att han eller hon kan väljas på den extra kongressen 25-27 mars.

Men det är också sagt att de ska höra sig för om ledamöterna i partistyrelsen och dess verkställande utskott (VU) har förtroende att sitta kvar. Anser de att någon saknar förtroende ska valberedningen utlysa fyllnadsval på den posten.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.