Den utrotningshotade grönfläckiga paddan trivs i Malmö. Foto: TT

Sällsynt padda dyr affär för Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den akut utrotningshotade grönfläckiga paddan har fattat tycke för Malmö. Men sedan paddkolonin flyttat in förlorar staden varje år intäkter på sex miljoner kronor.

Kommunen har nämligen tvingas att omvandla delar av ett nytt industriområde i Norra hamnen till naturområde, så att landets näst största paddkoloni med 760 paddor kan fortsätta att frodas, rapporterar Sydsvenskan.

”Måste ta vårt ansvar”

Området motsvarar 153.000 kvadratmeter och skulle ha hyrts ut för sex miljoner kronor om året. Men nu är paddan här – och Malmö stad är beredda på att stå för kostnaderna för den fläckiga varelsen.

– Vi måste ta vårt ansvar. Vi kan inte sitta och kräva att andra länder ska skydda sina fiskar och tigrar och sen bara platta till och köra över paddan, säger Milan Obradovic (S), ordförande i tekniska nämnden till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.