Foto: Scanpix

Bevisat: samband mellan vaccin och narkolepsi

Uppdaterad
Publicerad

Den stora registerstudien som Läkemedelsverket presenterar bekräftar den ökade risken för narkolepsi bland barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix. Studien visar också på en riskökning bland unga vuxna, 21-30 år.

Risken att drabbas av narkolepsi av vaccinet Pandemrix avtar med stigande ålder, visar studien.

Störst risk att drabbas hade barn och ungdomar, där är risken var tre gånger så hög, jämfört med ovaccinerade.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

 I den aktuella studien har 3,3 miljoner vaccinerade svenskar jämförts med 2,5 miljoner som valde att inte vaccinera sig.

Av de vaccinerade hade 126 personer fått diagnosen narkolepsi, av de ovaccinerade hade 20 fått diagnosen.

Även bland personer 21-30 år finns en riskökning, om än lägre. Riskökningen avtar successivt med stigande ålder och det är inte möjligt att närmare precisera en ålder då det inte finns en ökad risk.

Hos unga vuxna (21-30 år) sågs en tvåfaldigt ökad risk för narkolepsi medan riskökningen i åldersgruppen 31-40 år inte är säkerställd. Ingen riskökning noterades för individer över 40 år.

”Det är en lättnad”

– Det är skönt att det bekräftades, det är en lättnad, säger Elisabeth Widell som var 20 år när hon vaccinerades. Nu hoppas jag Läkemedelsförsäkringen tar tag i den här studien så jag får den ersättning jag hoppas på.

Trots den trefaldiga riskökningen försvarar professor Ingemar Persson massvaccineringen.

– När vi stod i den situationen fanns ett ansvar att ta ett beslut att skydda befolkningen. Narkolepsi-problemet kom som en total överraskning och eftersom det är en så ovanlig sjukdom var det heller inget vi hade kunnat ta reda på innan.

Däremot kan studien inte visa på riskökningar för ett flera andra neurologiska och autoimmuna sjukdomar, som multipel skleros (MS), ansiktsförlamning, diabetes, epilepsi eller ledgångsreumatism.

– Det är mycket svårt att dra en slutsats om orsaksamband. Vi kan inte utesluta ett samband, men i så fall är påverkan mycket liten, säger Ingemar Persson om de sjukdomar utöver narkolepsi som studien har tittat på.

Kan innebära ersättning

Studiens resultat öppnar upp för att även vuxna kan få ersättning för godkänd läkemedelsskada.

– Det här är ett välkommet besked. Nu har vi ett underlag för att kunna gå vidare, säger Anders Hultman, skadechef på Läkemedelsförsäkringen.

Nu återstår individuella prövningar.

– Jag har inte orkat tänka så långt. Jag har bara tänkt ett steg i taget. Men nu känns det ganska ljust, Elisabeth Widell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet