Samma typ av tårta säljs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Samma typ av tårta som påträffats i Kina med för höga kolibakterier säljs i svenska varuhus.

Tidigare uppgav Ikea att tårtorna som stoppats av kinesiska myndigheter inte har sålts i Sverige. Men nu ändrar sig Ikea.

Mandelkrokantstårtorna, som tillverkas av företaget Almondy i Göteborg har sålts i svenska Ikea-varuhus. Däremot har den aktuella leveransen, som stoppats i den kinesiska kvalitetskontrollen med för höga kolibakterier, inte nått Sverige.

Kolibakterier i livsmedel

– Vi tror att det bara är den här leveransen som är drabbad. Alla tårtor kontrolleras för hälsoskadliga bakterier innan de lämnar fabriken, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea, till SVT Smålandsnytt.

Tårtorna har förstörts

Bakterien var en koliform bakterie, men exakt vilken sort det rör sig om kommer man aldrig att få veta, eftersom tårtorna har förstörts, uppger Ikea.

Enligt Sara Paulsson rör det sig dock inte om tarmbakterier, utan ”processtekniska bakterier.”

Bakterierna som kinesiska hälsovårdsmyndigheter hittat var inte hälsoskadliga och skulle därför kunnat passera den svenska kontrollen.

– Men inte heller bakterien som påträffats ska finnas i tårtorna. Vi undersöker nu hur de hamnat där, Sara Paulsson.

Almondy: Inga bakterier när tårtorna lämnade oss

Almondy skriver i ett pressmeddelande: ”Almondy testar kontinuerligt alla produktionspartier för att säkerställa att det inte förekommer några bakterier som är eller kan vara sjukdomsframkallande, främst salmonella och E.coli.

Inte en enda av dessa analyser visar några positiva resultat och vi kan därför konstatera att det inte funnits några farliga bakterier i våra tårtor när de lämnat vårt bageri.”

Almondy skriver också att de nu kommer att kontakta de kinesiska myndigheterna för att få information om exakt hur det aktuella partiet testats och vad dessa tester visat för resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolibakterier i livsmedel

Mer i ämnet