Danmark är bättre på kontroll av djurtransporter

Uppdaterad
Publicerad

Danmark är betydligt bättre än Sverige på att kontrollera djurtransporter. Receptet heter specialstyrka och samordning.

Sverige får kritik av EU-kommissionen för att vi kontrollerar för få djurtransporter. Sverige genomförde 12 oanmälda kontroller av djurtransporter längs vägarna under 2010 medan Danmark gjorde 1.549 stycken. Det visar den senaste officiella statistiken från EU-kommissionen.

–Vi har inte haft ett fungerande system för kontroller av djurtransporter, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund. Samordningen mellan de 21 länen har inte fungerat.

Dansk specialstyrka

 I Danmark finns den samordning som Sverige saknar. Ett specialutbildat team av poliser och veterinärer övervakar djurtransporter och i Danmark finns också möjligheter till hårda sanktioner mot dem som bryter mot EU:s och landets djurtransportregler. Danska poliser kan exempelvis bötfälla transportörer direkt på plats och har dessutom befogenheter att beslagta både fordon och djur. Omkring var femte transport i Danmark bryter mot reglerna.

Svt-reporter följde med

SVT:s reporter Ylva Esping var med när en dansk specialstyrka kontrollerade djurtransporter nära gränsen till Tyskland. En tysk chaufför stoppas och får böter på 27.000 kronor för att han hade kört sina grisar för länge utan vila.

– Har du inte pengarna? frågar den danske polisen. Då måste du ringa din firma.

I väntan på att chauffören ska få fram pengarna håller polisen kvar gristransporten.

Största kontrollen hittills

På måndagen inleddes den hittills största kontrollen av djurtransporter i Sverige. Projektet ska pågå över hela landet under fyra veckor och är ett samarbetet mellan landets länsstyrelser. Dels ska djurtransporter från gårdarna till slakterierna kontrolleras men under en dag ”stängs” Sverige och samtliga djurtransporter som passerar landets gränser ska kontrolleras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.